NOS NieuwsAangepast

Crisis Britse gezondheidszorg: 'gaat tot doden leiden, hopelijk ben ik het niet'

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

De Britse gratis gezondheidszorg, de National Health Service (NHS), verkeert deze winter in grote crisis. Vijftigduizend operaties zijn de afgelopen maand geschrapt. Bij verschillende ziekenhuizen is de spoedeisende hulp zo overvol dat patiënten uren in de ambulance voor de deur moesten wachten. Het systeem piept en kraakt.

Crisis bij Britse NHS: 'We zijn zo'n rijk land. Dit had nooit hoeven gebeuren'

Dat weet Geoff Brooker als geen ander. De 68-jarige gepensioneerde leraar weet sinds een paar maanden dat hij blaaskanker heeft. Een agressieve vorm, waardoor artsen hem zo snel mogelijk willen opereren. "Kanker is een soort onzichtbaar gevaar. Het zit nu nog in de blaas, met het gevaar dat het uitzaait naar andere organen. Daar maak ik me zorgen over."

Maar hij kreeg twee keer in een maand tijd te horen dat zijn operatie niet doorging. Zijn ziekenhuis in Leicester kon al het werk niet aan en besloot daarom veel geplande operaties te schrappen. Zij gaven de voorkeur aan acute patiënten. "Dat is toch onvoorstelbaar, in zo'n rijk land. Dit gaat tot doden leiden. Hopelijk ben ik het niet", zegt Geoff.

Het is de afgelopen jaren in de winterperiode telkens raak bij de NHS. De gezondheidszorg staat altijd al onder druk, maar kan door de toestroom van zieken in de winter het aantal patiënten gewoonweg niet aan.

De Nederlander Marcel Levi is sinds een jaar directeur in het University College Hospital in Londen. Voorheen was de internist bestuursvoorzitter van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Levi zegt dat in zijn eigen ziekenhuis het aantal geschrapte operaties heel erg meevalt, maar dat hij wel om zich heen ziet hoe groot de druk op het systeem is.

"Je moet altijd een klein beetje extra capaciteit hebben om de pieken op te vangen. Die extra capaciteit is er na jaren van bezuinigingen niet meer. Dus als er iets meer vraag is dan normaal, kan het systeem het niet meer aan."

Brexit

Er is vooral een groot tekort aan artsen en verpleegkundigen, iets wat in tijden van crisis extra zichtbaar is. Veel ziekenhuispersoneel in de NHS komt uit andere EU-landen. Gelooft Levi dat brexit daarvan de oorzaak is? "Ik vraag me af of dat waar is. Er is overal in Europa een tekort aan verpleegkundigen en waar het voorheen makkelijker was om mensen uit bijvoorbeeld Italië of Spanje te halen, lukt dat nu niet goed omdat ze in die landen ook hard nodig zijn. Brexit kan misschien in de toekomst voor problemen zorgen, maar ik denk dat het nu nog nauwelijks een rol speelt."

Marcel Levi

Hoewel hij voorstander is van het systeem, vraagt Levi zich af of de NHS op de lange termijn nog houdbaar is. "Een Brit doet veel sneller een beroep op zorg, omdat het gratis voelt. En neemt daardoor weinig verantwoordelijkheid voor zijn eigen gezondheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl