Premier Rutte
NOS NieuwsAangepast

Rutte waarschuwt voor 'beeldenstorm'

Premier Rutte noemt het risicovol om gebeurtenissen uit de 17e en 18e eeuw te veroordelen "met de bril van nu". "Pas op met wat we aan het doen zijn", zegt hij in zijn wekelijkse gesprek op de radio. "Laten we voorzichtig zijn met het plaatsen van onze huidige maatschappelijke opvattingen op de geschiedenis die verder weg ligt."

Deze week laaide het debat over het Nederlandse slavernijverleden weer op, toen bekend werd dat het Haagse Mauritshuis vorig jaar een borstbeeld van Johan Maurits uit de ontvangsthal van het museum had verwijderd. Ook liet de Amsterdamse J.P. Coenschool deze week weten na 107 jaar van zijn naam af te willen.

Rutte, zelf historicus, vindt het gek dat het Mauritshuis alleen het beeld heeft weggehaald. "Als je het beeld van de oprichter weghaalt, verander dan ook de naam."

Tweede Kamerleden Antoinette Laan (VVD) en Martin Bosma (PVV) hebben aangekondigd over de kwestie in debat te willen met minister Van Engelshoven (Cultuur). Laan noemt het on-Nederlands om gevoeligheden weg te stoppen.

Premier Rutte vindt het vraagstuk geen taak voor de politiek. "Het is een maatschappelijke discussie en het is prima dat die fel wordt gevoerd. Maar het is niet aan het kabinet om daar een mening over te hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl