Uitzendbureaus namen een groot deel van de banengroei voor hun rekening
Aangepast

Het vijfjaarscontract: een uitkomst of juist niet?

Het vijfjaarscontract is in opkomst. Bij deze baan krijgen mensen geen vaste aanstelling maar een aanstelling voor vijf jaar. En dat biedt in ieder geval meer zekerheid dan sommige huidige flexcontracten.

Na de supermarkten wil nu ook de KLM dit soort contracten aanbieden aan haar grondpersoneel. De werkgevers zijn enthousiast, de vakbonden furieus. Economen en werkgevers pleiten al langer voor dit model, dat een oplossing moet bieden voor de doorgeslagen flexibilisering op de arbeidsmarkt.

Groot gat

Zo ook Barbara Baarsma, hoogleraar toegepaste economie aan de UvA. Zij vindt het een stap in de goede richting. "Het vult het grote gat dat er nu zit, tussen flexibele contracten met veel onzekerheid, en vaste contracten met heel veel zekerheid. Die zijn voor werkgevers duur en risicovol."

Ook voor werknemers zijn er volgens haar verbeteringen. "Ten eerste krijgen ze veel meer een prikkel om in zichzelf te investeren. Omdat je weet dat je over vijf jaar weer een nieuw contract moet hebben. Bij vijfjaarscontracten komen ook meer middelen beschikbaar om aan scholing te doen".

Het biedt ook aan mensen die nu tijdelijke contracten hebben een langere tijd zekerheid. "Zij gaan van bijvoorbeeld een halfjaar- of jaarcontract naar een veel langere periode van zekerheid."

Daarnaast denkt ze dat er meer banen zouden kunnen komen. "Want als het arbeidscontract aantrekkelijker wordt voor werkgevers, zullen ze ook sneller geneigd zijn om met arbeidscontracten te werken, in plaats van dat ze zzp'ers inhuren."

Het lijkt me niet fijn om voor vijf jaar een contract te hebben, en daarna onzeker te zijn over wat de wereld brengt.

Zakaria Boufangacha, bestuurslid FNV

FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha vindt het vijfjaarscontract "geen goed plan". "Het is onverstandig en onnodig. Je ziet hiermee dat er weer een aanval wordt gedaan op het vaste contract."

Volgens Boufangacha levert het nieuwe contract weinig voordelen op voor werknemers. "Het lijkt me niet fijn om voor vijf jaar een contract te hebben, en daarna onzeker te zijn over wat de wereld brengt."

Dat KLM nu deze contracten wil aanbieden, noemt hij symboolpolitiek. "Zij hebben eerst ingezet op flexibiliseren, door veel uitzendkrachten in huis te nemen. Maar in uitzendkrachten die daar tien jaar werken is niet geïnvesteerd. KLM bestaat al lang, er is structureel werk, dus zij kunnen prima contracten voor onbepaalde tijd aanbieden."

Het argument dat je met een vijfjaarscontract meer gestimuleerd zou zijn om te blijven leren, is "de wereld op zijn kop". "De werkgevers moeten de primaire verantwoordelijkheid hebben dat zij investeren in hun mensen. Zij moeten zich bewust zijn dat wanneer ze iemand in dienst nemen, ze vooruit moeten denken. Het risico ligt nu volledig bij de werknemer, en de werkgever kan achterover leunen."

Reportage: De opkomst van het vijfjaarscontract

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl