De Stemming van Vullings en Van Weezel

De stemming van Vullings en Van Weezel: Ergernis in coalitie over ChristenUnie

In de coalitie is grote ergernis over de opstelling van de ChristenUnie in de kwestie rond Lelystad Airport, zegt Joost Vullings in de nieuwe aflevering van de podcast De stemming van Vullings en Van Weezel. Tweede Kamerlid Eppo Bruins zinspeelde tijdens het Kerstreces op uitstel van de opening van de luchthaven, die in het regeerakkoord gepland staat voor april volgend jaar. "Het is een eerste test van deze coalitie."

Coalitie knettert

Wat de partijen stoort is dat de ChristenUnie voor de troepen uitloopt. "Door nu vast de aankondiging te doen van het uitstel, lijkt het straks alsof de ChristenUnie dat geregeld heeft." Dat zit de andere partijen niet lekker. "Het heeft flink geknetterd toen ze elkaar na het reces voor het eerst weer zagen."

Want ook bij de andere partijen leven twijfels over de haalbaarheid van opening in 2019. "Ik denk dat zij het uitstel ook wel zien aankomen", zegt Vullings. "De VVD wil dat niet, maar achter de schermen hoor je wel dat ze daar ernstig rekening mee houden."

ChristenUnie leerde van fouten PvdA

Volgens Max van Weezel laat de kwestie goed zien hoe deze coalitie gaat opereren. Hij denkt dat de ChristenUnie heeft geleerd van de fouten die de PvdA maakte tijdens de regeerperiode met de VVD. Fractieleider Gertjan Segers gaat het anders doen dan toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom, die punten uit het regeerakkoord bleef verdedigen, ook als hij wist dat zijn achterban ertegen was.

"Segers zei tegen mij dat hij zich aan het regeerakkoord gaat houden, maar dat hij het wel moet kunnen uitleggen in Oldebroek. Dat is een van de plaatsen waar de ChristenUnie het grootst is. En dat is toevallig ook een van de gemeenten die zich het meest bedreigd voelt door vliegtuiglawaai uit Lelystad."

Activistisch Kamerlid

Van Weezel denkt dat Eppo Bruins een Kamerlid is om goed in de gaten te houden. "Hij kwam twee keer in korte tijd in het nieuws. Eerst als de man die zich sterk maakte voor de pulsvissers op Urk. En nu dus als de man die het voor de bewoners van de Veluwe, Overijssel en Friesland opneemt tegen Lelystad Airport. Dit wordt een heel activistisch Kamerlid, denk ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl