Denis Joeskov
NOS SchaatsenAangepast

Joeskov verslaat Verweij, WB-medailles voor Mulder en Bosker

Denis Joeskov heeft de 1.500 meter gewonnen bij het wereldbekerweekend in Erfurt. Bij het laatste grote toernooi voor de start van de Olympische Spelen in Pyeongchang was de Rus met 1.45,33 de snelste op het Duitse ijs.

Het was al zijn dertiende wereldbekerzege op de 1.500 meter. De jarige Marcel Bosker, hij werd vandaag 21 jaar, verraste door de bronzen medaille te veroveren. Hij eindigde met 1.46,28 net boven Koen Verweij (1.46,36) die naast het podium belandde.

Drievoudig wereldkampioen Joeskov pakte deze maand de eerste Europese titel op de mijl, verbeterde in december in Salt Lake City het wereldrecord en is dit wereldbekerseizoen nog ongeslagen. Met 1.45,33 zat hij maar 0,01 boven het baanrecord.

Voor Bosker was het zijn eerste wereldbekermedaille. "Ik ben zeker verbaasd", vertelde hij na afloop. "Ik heb geen idee hoe dit kan, misschien gewoon goed schaatsen? Misschien dat mijn verjaardag ook nog iets extra's opleverde."

Jarige Bosker: geen idee hoe dit kan

De 21-jarige Bosker was dan ook zeer tevreden. "Ik had gedacht misschien bij de beste acht te zitten, maar de stijgende lijn blijft doorgaan. Vandaag heb ik ook voluit gereden en vooral mijn tussenronde was heel sterk. Dit is echt top, man!"

Koelizjnikov wint 500 meter

Voor het eerst sinds maart 2015 veroverde Michel Mulder een wereldbekermedaille. Net als toen was Erfurt de locatie en opnieuw won hij zilver op de 500 meter.

Mulder, die destijds de tweede plaats moest delen, liet met 35,08 alleen Pavel Koelizjnikov (35,03) voor. De Rus boekte zijn zeventiende wereldbekerzege en de eerste van deze jaargang.

Landgenoot Artjom Koeznetsov pakte in 35,10 brons, slechts 0,003 voor de Noor Havard Lorentzen. Lorentzen nam de leiding in de wereldbekerstand over van Ronald Mulder, die zich wegens een luchtweginfectie afmeldde voor dit weekend.

Ook Jan Smeekens sloeg vanwege maagklachten de eerste 500 meter over. Daardoor kwamen verder alleen Dai Dai Ntab en Hein Otterspeer in actie namens Nederland. Otterspeer (35,14) en Ntab (35,57) eindigden respectievelijk als achtste en vijftiende.

"Als ik eerlijk ben, had ik dit niet verwacht", aldus Mulder. "Ik maakte een fout en de tijd viel me tegen, maar de rest kwam er ook niet aan. Ik ben hier echt ontzettend blij mee. Een medaille was lang geleden."

Mulder: ontzettend blij ondanks slechte tijd

Mulder gaf zijn race na afloop "een achtje". "Het niveau is hoog en dit is een mooie opsteker voor mij dat ik het nog kan. Ik ben er echt heel trots op. Uiteindelijk wil ik gewoon het maximale uit mijzelf halen."

Nuis snelste in B-groep

Kjeld Nuis, die in Pyeongchang zal starten op de 1.000 en 1.500 meter, won in de B-groep de 500 meter: 35,36.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl