Jorien ter Mors in actie op de 1.000 meter
NOS SchaatsenAangepast

Snelle Ter Mors wint 1.000 meter in Erfurt

Jorien ter Mors heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Erfurt de 1.000 meter gewonnen. Bij het laatste grote toernooi voor de start van de Olympische Spelen in Pyeongchang was de sprintster snel en noteerde ze de derde tijd ooit gereden op de baan in Erfurt: 1.15,20.

Achter Ter Mors snelde Marrit Leenstra met 1.15,55 naar het zilver. De bronzen medaille ging naar de Russin Jekaterina Sjichova (1.15,90), waardoor Ireen Wüst net naast het podium eindigde (1.16,22).

De top-3 van het wereldbekerklassement (Nao Kodaira, Miho Takagi en Heather Bergsma) ontbreekt in Erfurt. Ter Mors, die dit seizoen pas één wereldbekerwedstrijd over 1.000 meter reed, profiteerde daarvan.

Dat gold ook voor Leenstra, die vierde werd in Thialf en Stavanger en derde in Calgary. Zij klom in het klassement van de zesde naar de tweede plaats. Na afloop vertelde Ter Mors dat ze verder niet meer in actie komt dit weekend en teruggaat naar Nederland.

"Het voelde gewoon goed, maar woensdag vertrek ik richting Japan voor een trainingsstage", aldus Ter Mors. "Dit was mijn generale repetitie voor de Spelen. Ik heb veel gewerkt aan mijn start en deze uitslag geeft me echt vertrouwen."

Ter Mors: dit geeft vertrouwen richting Spelen

Ter Mors, die in Pyeongchang haar olympische titel op de 1.500 meter niet kan verdedigen, blikte nog even terug op haar teleurstellende OKT. "Dat was moeilijk, ik zat echt in de put daarna. Nu ga ik iets moois maken van wat ik wel heb, namelijk de 1.000 meter."

Erbanová wint eerste 500 meter

Ter Mors had eerder op de dag, op haar eerste 500 meter van dit wereldbekerseizoen, al haar vorm getoond door in 38,38 zesde te worden. Ze was daarmee de beste van de vier Nederlandse deelneemsters.

Ook op deze afstand ontbraken Nao Kodaira (winnaar van de eerste zeven 500 meters van het seizoen) en Lee Sang-hwa (vijf keer tweede). De overwinning ging naar Karolina Erbanová. De Tsjechische was met 37,82 de snelste op het Duitse ijs.

Erbanová finishte net voor de Oostenrijkse Vanessa Herzog (37,92) en Angelina Goliková uit Rusland (38,10). Op de 500 meter kwamen namens Nederland ook Mayon Kuipers, Letitia de Jong en Sanneke de Neeling nog op het ijs.

Zilver en brons voor Das in de B-groep

Eerder op de dag eindige Anice Das, net als Ter Mors zeker van een olympisch startbewijs op de kortste sprintafstand, in de B-groep als derde in 39,37. Ook op de 1.000 meter was ze snel, daar pakte ze in de B-groep het zilver in 1.18,17.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl