NOS NieuwsAangepast

'Resultaten bloedtest voor kanker opwindend, maar geen doorbraak'

Wetenschappers zeggen dat ze een stap dichter bij een universele bloedtest voor kanker zijn. Met zo'n test zouden acht soorten van de ziekte in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord. Deskundigen noemen de resultaten opwindend, maar benadrukken dat meer onderzoek nodig is.

Een team van de Johns Hopkins University in de Verenigde Staten experimenteert momenteel met de zogeheten CancerSEEK-test. Met de test kunnen kleine dna-mutaties en eiwitten worden opgespoord die tumoren in het bloed achterlaten.

De bloedtest is toegepast op ruim duizend patiënten met kanker in de lever, maag, alvleesklier, slokdarm, dikke darm, longen, borst of eierstokken. In 70 procent van de gevallen kon bij de patiënten de kanker worden teruggevonden. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

'Van levensbelang'

Volgens een van de onderzoekers, Cristian Tomasetti, is vroege opsporing van kanker van levensbelang. Hoe eerder een tumor wordt gevonden, hoe groter de kans is dat de kanker kan worden behandeld, zegt hij tegen de BBC. Met zijn team wil hij een bloedtest ontwikkelen die kan worden gebruikt bij bevolkingsonderzoek.

'Moet nog veel gebeuren'

Maar voor er een bloedtest is, moet eerst nog veel meer onderzoek worden gedaan, zegt Gerrit Meijer, hoofd van de afdeling Pathologie bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. "Voordat dit soort methodes wordt toegepast bij bevolkingsonderzoek, moeten eerst nog heel veel afwegingen worden gemaakt."

Als de bloedtest bijvoorbeeld te veel vals-positieve resultaten oplevert, is die niet betrouwbaar genoeg om te worden gebruikt bij bevolkingsonderzoek. Daarnaast is de test nu enkel toegepast op patiënten van wie al bekend was dat ze de ziekte hadden. Het is nog maar de vraag of CancerSEEK dezelfde resultaten oplevert als de test wordt toegepast op mensen bij wie (nog) geen kanker is vastgesteld.

Meijer wil mede daarom niet spreken van een doorbraak. Hij hoopt dat de onderzoeksresultaten uiteindelijk leiden tot het terugdringen van sterfte door kanker. "Maar er moet nog heel veel gebeuren voordat deze test aan het publiek aangeboden kan worden."

Mooi en spannend

KWF Kankerbestrijding noemt de test een mooie en spannende ontwikkeling. Maar deze voldoet niet aan de internationale criteria voor verantwoorde screening bij een nationaal bevolkingsonderzoek, zoals die 50 jaar geleden zijn opgesteld. Een betrouwbaarheid van 99 procent is voor dergelijk onderzoek niet voldoende. Want in dat geval zadel je volgens KWF Kankerbestrijding bij een miljoen tests 1 procent van de mensen op met de onterechte diagnose kanker. Dat zijn 10.000 foute diagnoses. KWF zegt het onderzoek naar een universele bloedtest wel met veel belangstelling te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl