Utrecht-coach De Jong weerspreekt geluiden: er is hier rust

"FC Utrecht gaat lang meedoen om de titel'", zei Özcan Akyol aan het begin van het seizoen in Studio Voetbal. De club maakte Europees en nationaal veel indruk bij de start van het voetbaljaar.

Het voetbal was goed, de spelers waren energiek en de resultaten waren uitstekend.

Utrecht-coach De Jong weerspreekt geluiden: er is hier rust

Maar er kwam een terugval en de titel bleek al snel veel te hoog gegrepen. Halverwege de competitie, die vanavond (20.00 uur) wordt hervat met een thuiswedstrijd tegen AZ, staan de Domstedelingen op een stabiele zesde plaats.

Onder Erik ten Hag maakte de club een duidelijke groei door. Jeugdspelers braken door en werden belangrijke krachten, terwijl gerichte aankopen zorgden voor de extra creativiteit.

Maar toen, toch vrij plots, vertrok Ten Hag naar Ajax. En over zijn opvolging was nogal wat te doen. Nu staat Jean-Paul de Jong voor de groep, onder Ten Hag nog assistent. Hij wil de stijgende lijn vasthouden en de lat nog hoger leggen.

Natuurlijk is De Jong een clubicoon - niet voor niets wordt hij mister FC Utrecht genoemd - en lijkt zijn benoeming op papier een logische. Toch was niet iedereen er even blij mee.

Volgens een artikel in Voetbal International staat een deel van de selectie niet achter de keuze voor De Jong. Zij denken niet dat hij de promotie aankan. De spelersgroep maakte tijdens het trainingskamp in Spanje kennis met het artikel.

"Wij maken ons er echt niet druk om, dat maken de media ervan", vertelt aanvoerder Willem Janssen. Vanaf de eerste minuut is alles naar wens met deze nieuwe staf. De energie spat er op de trainingen vanaf."

Erik ten Hag en Jean-Paul de Jong

Ook de nieuwe hoofdcoach zelf houdt zijn hoofd koel. "Ik blijf daar vrij nuchter onder. Er is rust. We hebben nu een complementaire staf en dat werkt ook voor de spelers verfrissend", stelt De Jong. "Wij willen van goed naar goud."

Drie toppers in tien dagen

De Utrecht-supporters, die juist vanaf vandaag een wintersport van tien dagen hebben geboekt, zullen zich een beetje bekocht voelen. In dat korte tijdsbestek speelt FC Utrecht namelijk tegen achtereenvolgens AZ, Feyenoord en Ajax. En alle drie thuis.

Janssen gaat er van glunderen. "Dit is een unieke week in mijn carrière. Drie topwedstrijden en nog drie keer in de eigen Galgenwaard ook!", aldus de tot centrale verdediger omgeturnde middenvelder.

De Jong: "We weten dat we het in zo'n week niet met elf spelers gaan doen, maar dat we echt iedereen nodig hebben", meent de trainer. "En dat is ook het mooie van deze groep. Vanaf het moment van onze benoeming zijn ze alleen maar bezig de weg omhoog te vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl