In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Huizen bij vliegbasis Gilze-Rijen verbouwd vanwege Chinooks

210 huizen rond de militaire vliegbasis Gilze-Rijen komen in aanmerking om aangepast te worden vanwege overlast door het vliegverkeer. Het ministerie van Defensie schrijft dat in een toelichting op het concept-luchthavenbesluit dat binnenkort openbaar gemaakt wordt.

Zwaardere houten vloeren, zwaardere ramen en beter hang- en sluitwerk moeten de door helikopters veroorzaakte trillingen tegengaan. Er komt een stichting die op basis van een TNO-rapport de maatregelen doorvoert. Defensie betaalt.

Sinds 2008 zijn vrijwel alle Nederlandse legerhelikopters gestationeerd op de vliegbasis in Gilze-Rijen. Vooral de grote Chinooks zorgen voor veel overlast. De helikopters veroorzaken een laagfrequent geluid waardoor zware trillingen ontstaan.

Klachtenregen

De overlast is sindsdien een heet hangijzer, schrijft Omroep Brabant. Het aantal klachten van omwonenden verviervoudigde. Ook meldden de omwonenden dat door trillingen scheuren in hun huizen zijn ontstaan.

De kans bestaat bovendien nog dat Gilze-Rijen te maken krijgt met de F-35 (JSF), de opvolger van de F-16. De gemeente Gilze-Rijen meent op basis van een andere rekenmethode dat nog veel meer huizen moeten worden aangepast vanwege de trillingen.

Advertentie via Ster.nl