Minister Boris Johnson bij een diner op de Brits-Franse top, gisteravond
NOS NieuwsAangepast

Britse minister van Buitenlandse Zaken wil Kanaalbrug naar Frankrijk

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, heeft met de Franse president Macron gesproken over de mogelijke bouw van een Kanaalbrug, die Groot-Brittannië en Frankrijk zou verbinden. Johnson zou hebben gezegd dat hij het belachelijk vindt dat de twee landen nu slechts verbonden zijn met een ondergrondse spoortunnel.

Macron reageerde volgens ingewijden positief op het voorstel voor de brug, die ongeveer 35 kilometer lang zou moeten worden. De Franse president is in Groot-Brittannië voor een Brits-Franse top. Daar wordt onder meer gesproken over gedeelde infrastructuurprojecten, grensbeveiliging en gezamenlijke militaire missies.

Volgens Johnson is op de top overlegd over de oprichting van een gedeeld deskundigenpanel voor grote gezamenlijke bouwprojecten. "Ons economische succes hangt af van een goede infrastructuur en goede verbinding. Is de Kanaaltunnel slechts een eerste stap?"

Het is niet voor het eerst dat Johnson een voorstel doet voor een betere verbinding tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland. Eerder pleitte hij voor een nieuwe Kanaaltunnel, die er na de brexit zou moeten komen. Dat voorstel heeft hij uiteindelijk laten varen.

'Bridge over troubled water'

Volgens correspondent Tim de Wit is Johnson serieus over zijn nieuwste plan, maar wordt hij in de Britse media belachelijk gemaakt. "Het wordt al de Bridge over troubled water genoemd, naar het nummer van Simon en Garfunkel. Ze vragen zich af of Johnson geen belangrijkere zaken heeft om zich druk over te maken dan dit potentiële miljardenproject."

"Daarnaast heeft Johnson geen geweldig cv als het om het bouwen van bruggen gaat", vervolgt De Wit. Toen de minister nog burgemeester was van Londen stak hij miljoenen in een plan om een brug met daarop een park aan te leggen over de Thames, maar die kwam er nooit.

Brugvoorstel strandde eerder

In 1981 hebben de twee landen ook al eens gesproken over de bouw van een Kanaalbrug, maar die gesprekken liepen op niets uit. Destijds stelden ingenieurs vast dat het bouwwerk tot te veel problemen zou leiden voor de scheepvaart in Het Kanaal.

Experts zeggen nu dat de bouw van een Kanaalbrug ingewikkeld zou zijn, maar niet onmogelijk. Omdat er nu betere computersystemen bestaan voor navigatie - en die systemen de komende jaren naar verwachting alleen maar verder zullen verbeteren - zijn de problemen voor de scheepvaart ook een stuk minder groot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl