John Barton in 2008
NOS NieuwsAangepast

Shakespeare-regisseur John Barton (89) overleden

De Britse theaterregisseur John Barton is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij richtte in 1960 samen met Peter Hall de Royal Shakespeare Company op, regisseerde gelauwerde versies van Shakespeares werk en werkte met belangrijke Britse acteurs als Helen Mirren, Jeremy Irons, Judi Dench en Ben Kingsley.

"Bijna niemand had meer invloed op Shakespeare-acteurs de afgelopen eeuw", zegt RSC-directeur Gregory Doran. "Veel van de producties die hij regisseerde worden nog steeds gezien als de definitieve versie."

"Niemand in mijn carrière had zo veel invloed als John", schrijft Patrick Stewart in een reactie. "De namen William Shakespeare en John Barton zullen voor mij altijd aan elkaar verbonden zijn."

Barton regisseerde Stewart in 1978 als Shylock in The Merchant of Venice. In 1969 werkte hij met Helen Mirren samen voor Troilus and Cressida. Judy Dench deed datzelfde jaar zijn Twelfth Night. Ian Richardson speelde voor hem in 1973 de titelrol in Richard II.

Door hem konden acteurs Shakespeares tekst weer fris en levendig opvoeren.

Gregory Doran over John Barton

Al kort na zijn aantreden als RSC-directeur zette Barton het ambitieuze The War of the Roses op, waarin hij vier historische toneelstukken van Shakespeare combineerde tot één monumentale show. Barton schreef daarvoor 1400 regels nieuwe tekst.

Hij wordt geroemd om zijn vermogen acteurs opnieuw naar de oude teksten te laten kijken. "Hij wist aanwijzingen die Shakespeare in de tekst had gestopt te ontdekken, zodat acteurs het weer fris en levendig konden opvoeren", vindt Doran. In 1982 werden negen van zijn workshops door Trevor Nunn opgenomen en uitgezonden op televisie.

In totaal regisseerde Barton meer dan vijftig stukken, waaronder ook werken van andere toneelschrijvers als Ibsen en Tsjechov. In de jaren 80 zette hij onder de titel The Greeks een serie van tien toneelstukken van Aischylos, Sophokles en Euripides achter elkaar om het hele verhaal van de Trojaanse Oorlog te vertellen.

Om Barton te eren zal later dit jaar zijn lievelingsstuk Troilus and Cressida aan hem worden opgedragen door het RSC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl