Koen Verweij in actie op de 1.500 meter
NOS SchaatsenAangepast

Verweij: Poltavets op tribune? Dan maar met oortje rijden

Het is nog steeds onduidelijk welke Russische sporters en coaches mogen deelnemen aan de Olympische Spelen. Maar mocht schaatscoach Kosta Poltavets worden geweerd van het ijs, dan heeft zijn pupil Koen Verweij wel een oplossing: "Grote kans dat hij dan op de tribune gaat zitten. Dan moeten we misschien maar met oortjes in gaan rijden."

Verweij zegt het met een lach, maar de kans is reëel dat zijn coach hem niet van dichtbij mag bijstaan tijdens de Spelen. Wanneer dat duidelijk wordt? "Ik weet het niet en volgens mij is het bij henzelf ook niet bekend", zegt Verweij in Erfurt, waar hij vrijdag uitkomt op de 1.500 meter van de vijfde wereldbekerwedstrijd van dit seizoen.

Verweij: Poltavets op tribune? Dan maar met oortjes rijden

"Natuurlijk sta ik het liefst met Poltavets op het ijs. Ik heb hem nodig, helemaal op de Spelen. Het zou fijn zijn als hij erbij is, maar ik weet dat ik daar uitgerust zal staan en ook hoe ik mij ideaal moet prepareren voor een grote wedstrijd."

Zenuwachtig?

Hoewel de Russische schaatsers nog in onzekerheid leven over deelname in Pyeongchang zijn ze volgens de Nederlander niet heel zenuwachtig over de uitspraak. "Denis Joeskov (Verweijs concurrent op de 1.500 meter, red.) is niet heel zenuwachtig. Hij gaat denk ik wel. Ik hoop het."

Koen Verweij en Denis Joeskov op het podium van de wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City, december vorig jaar

Ook sprintkanon Pavel Koelizjnikov is allerminst zeker of hij in het vliegtuig naar Zuid-Korea kan stappen. "Maar misschien is er een kans dat hij ook aan de start staat", weet Verweij. "Ik hoorde dat hij niet voor de tweede keer gestraft mag worden. Dat is aan de orde en daar gooien zij het nu op."

Trainingswedstrijd

Verweij rijdt in Erfurt de 1.500 en de 1.000 meter, maar niet volle bak voor eremetaal. "Ik zie dit als een trainingswedstrijd. Alles staat in het teken van de Spelen. Ik wil hier dingen toepassen waardoor ik daar harder ga schaatsen. Als iemand anders hier de sterren van de hemel rijdt, maakt het mij niet uit."

Tijdens die 'trainingswedstrijd' neemt Verweij het op tegen zijn trainingsmaat Joeskov. De snelste twee mannen op de 1.500 meter kruisen de degens in de tiende en laatste rit. Joeskov verbeterde in december in Salt Lake City het wereldrecord op de 1.500 meter met een tijd van 1.41,02. Verweij reed als nummer twee een nieuw Nederlands record: 1.41,63.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl