Een eerdere fakkeltocht in Groningen in 2014
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 19/01: treinen rijden weer en fakkeltocht in Groningen

Goedemorgen! Vandaag komt het onderzoeksrapport uit over het ongeluk in 2016 in Mali, waarbij twee Nederlandse militairen omkwamen. En de Groninger Bodem Beweging houdt een fakkeltocht in de stad Groningen.

Vandaag is het een wisselvallige dag. Bij buien is kans op hagel, sneeuw en onweer. Het wordt in de middag 4 of 5 graden bij een vrij rustige wind.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor, waar volgens de NS de treinen 'nagenoeg volgens dienstregeling' gaan rijden. De NS waarschuwt wel dat sommige treinen niet rijden of korter zijn. Ook wordt er op sommige trajecten nog aan het spoor gewerkt. De grootste problemen doen zich waarschijnlijk in de ochtendspits voor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• De Groninger Bodem Beweging houdt een fakkeltocht in de stad Groningen. De demonstranten willen hun ongenoegen uiten over de aardbeving van vorige week maandag in Zeerijp. Er worden duizenden mensen verwacht.

• Het onderzoeksrapport over het ongeval met een mortiergranaat in 2016 in Mali waarbij twee Nederlandse militairen omkwamen wordt gepresenteerd. De kwestie leidde vorig jaar tot het vertrek van Jeanine Hennis als minister van Defensie.

• Het Verbond van Verzekeraars komt in de loop van de dag met de eerste schadecijfers van de westerstorm. Gisteren al meldde het verbond dat er zeker 50 miljoen aan schade is geleden.

Lege zeecontainers waaiden omver door de storm van gisteren

Wat heb je gemist?

De ouders van de dertien kinderen die dinsdag thuis in Californië werden bevrijd, worden vervolgd voor marteling, mishandeling, verwaarlozing en opsluiting. Als de twee voor alle aanklachten worden veroordeeld gaan ze de rest van hun leven de cel in, meldt CNN. Bovendien wordt de vader ook verdacht van een "onzedelijke handeling" bij een van zijn dochters.

De kinderen van tussen de 2 en 29 jaar werden geslagen, verstikt en als straf vastgebonden. Dat gebeurde in eerste instantie nog met touwen, maar later met ketting- en hangsloten. Zo'n 'straf' duurde weken of soms zelfs maanden. Ook mochten ze niet meer dan eens per jaar douchen en kregen ze veel te weinig eten.

Ander nieuws uit de nacht:

Minder inbraken tijdens feestdagen: Rond Kerst werd 800 keer ingebroken en rond Oud en Nieuw 536 keer, een kwart minder dan het jaar ervoor.

Wastabletten eten: YouTube verwijdert video's van gevaarlijke rage: Bij de zogenaamde 'Tide Pod Challenge' is het de bedoeling dat je een hap neemt van capsules met daarin vloeibaar wasmiddel.

'Duitse IS-rapper Deso Dogg in Syrië gedood': De rapper radicaliseerde in 2010 en vertrok daarna naar Syrië. Hij dook op in IS-propagandavideo's met daarin onder meer een afgehakt hoofd.

En dan nog dit:

Het Turkse vliegtuig dat afgelopen weekend tijdens een landing op de luchthaven van Trabzon van de landingsbaan raakte, is uit de modder gehesen. De Boeing 737 van Pegasus Airlines kwam na de landing tot stilstand in de modder van een helling naast de landingsbaan, net boven de Zwarte Zee.

Volgens de piloten begon de motor opeens snelheid te maken, maar de precieze oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Niemand raakte bij het ongeluk gewond.

Turks vliegtuig wordt van modderige helling gehaald

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl