René Wormhoudt legt de internationals van Oranje de oefening uit.
NOS VoetbalAangepast

'Het gaat niet zozeer om hard trainen, maar om wát je traint'

Trainen voetballers in Nederland nog wel hard genoeg? Het is een veelgestelde vraag die vanwege de teloorgang van het Nederlandse voetbal en Oranje de laatste tijd steeds vaker opdoemt. En daarom werd er donderdagavond door specialisten over gesproken bij een door Voetbal International georganiseerd symposium in Utrecht over de fysieke gesteldheid van voetballers.

Veel thema's passeerden de revue, zoals de kwaliteit van trainers, fysieke aspecten en de mentaliteit van Nederlandse voetballers. Deelnemers aan het congres waren onder anderen Bert van Marwijk, Martin Jol, Gertjan Verbeek, KNVB-directeur Eric Gudde en René Wormhoudt.

Rene Wormhoudt

De laatstgenoemde is de herstel- en conditietrainer van het Nederlands elftal. Hij benadrukt het belang van zo'n bijeenkomst. "Ik denk dat het goed is dat er door deskundigen over dit onderwerp wordt gesproken", zegt Wormhoudt in Langs de Lijn En Omstreken.

"Wij zullen niet direct tot een consensus komen, maar door te praten over dit onderwerp komen wij wel tot meer inzichten. Ik geloof erin dat je niet alleen als voetballer, maar ook als herstel- en conditietrainer kunt leren van andere sporten en collega's."

Problemen oplossen

Ook Bert van Marwijk, voornaamste kandidaat om als bondscoach met Australië naar het WK te gaan, ziet heil in een dergelijk congres. "Wij Nederlanders zijn heel goed in het benoemen van problemen, maar niet in het oplossen ervan."

Ook Van Marwijk liet zijn licht schijnen op onder meer de mentaliteit van Nederlandse voetballers. "De basisinstelling in het buitenland is anders. Als het niet goed loopt, doen ze daar hun uiterste best. Wij zijn een heel apart volk. Het is hier niet snel goed, maar als het goed is, lopen we over van arrogantie."

Martin Jol als trainer van Fulham

Martin Jol, oud-trainer van onder meer Ajax en Tottenham Hotspur, noemt vooral speltechnische variatie in de trainingen als grootste pijnpunt. "Vroeger deed je als trainer iedere week wat anders: balaannames, aanvallen over de flanken, één-tegen-één. Alles doornemen en niet alleen maar elf-tegen-elf spelen."

"Daarnaast is er fysiek en tactisch een achterstand. In het buitenland zeggen ze: 'Het is fantastisch om 3-5-2 of 3-4-3 te spelen'. Ik vind dat een goede trainer iedere voor- en nadelen van verschillende veldbezettingen moet kennen."

Harder trainen?

Een veelgestelde vraag is of Nederlandse voetballers niet harder moeten trainen? De trainers hebben daar een verschillende kijk ook. Wormhoudt: "Ik denk dat je het woordje 'hard' moet definiëren", reageert hij op de vraag of het Nederlands elftal nog wel hard genoeg traint. "Want in mijn beleving gaat het niet zozeer om hard trainen, maar om wát je traint."

"Het is namelijk heel gemakkelijk om iemand moe te maken, maar het gaat erom wat ik ermee bereik en wat mijn doel is. En dat is: hoe kunnen we ons atletisch vermogen ontwikkelen, waardoor wij minder blessures krijgen en daardoor beter presteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl