Martina Sablikova en Ireen Wüst
NOS SchaatsenAangepast

Wüst en Sáblíková zijn niet bang voor jonge garde

Jarenlang domineerden zij in grote wedstrijden op de 3.000 meter: Ireen Wüst en Martina Sáblíková. Het was stuivertje wisselen wie er met goud en zilver vandoor ging. Niemand kon tornen aan de suprematie van de twee kanonnen. Hoe anders is dat dit seizoen, in nota bene een olympisch jaar?

Want terwijl de twee grootmachten elkaar in eerdere wereldbekerwedstrijden dit seizoen nauwelijks uit het oog verloren, zijn er ook andere kanshebbers opgestaan: Antoinette de Jong en Miho Takagi. Desondanks maakt Wüst zich met het oog op de Spelen geen zorgen. "Ik word later in het seizoen pas sterker", zegt zij in Erfurt, waar vanaf vrijdag de wereldbekerwedstrijden worden verreden.

Wüst en Sáblíková zijn niet bang voor jonge garde

Concurrente Sáblíková heeft een heel andere reden voor haar mindere prestaties dit seizoen, namelijk een fysieke. "Ik heb dit jaar veel blessures aan mijn rug. Het voelt nu al beter dan in het begin van dit seizoen. Ik vecht om tijdens de Spelen weer te presteren."

Concurrentie

Met een schat aan ervaring maken Wüst en Sáblíková zich geen zorgen over de steeds sterker wordende concurrentie. Wüst zegt zelfs niet te nauw te kijken naar haar wereldbekerprestaties van dit seizoen. Zij werd in Heerenveen zesde, in Calgary derde en liet de World Cup in Salt Lake City schieten.

Oh, rijdt Sáblíková ook hier? Ik heb haar nog niet gezien.

Ireen Wüst

"Het is misschien niet zo chique om te zeggen, maar naarmate de jaren verstrijken wordt het steeds moeilijker je op te laden voor World Cups", zegt de olympisch kampioene op de 3.000 meter van 2006 en 2014. "De Spelen doen altijd iets extra's met mij. Ik heb nog steeds de overtuiging dat ik daar kan winnen."

Sáblíková, winnares van olympisch goud in 2010, beaamt dat en wijst erop dat een wedstrijd tijdens de Spelen niet alleen op het ijs, maar ook in het hoofd wordt uitgevochten. "De Spelen zijn niet zoals een wereldbekerwedstrijd. Het is vooral een mentale strijd waarin alles kan gebeuren."

Waar is Sáblíková?

Voor beide allrounders is het mentale aspect dus misschien nog wel belangrijker dan het fysieke. En daar hoort blijkbaar bij dat je niet met je concurrentes bezig bent. Wüst: "Ik had verwacht dat Sáblíková de EK afstanden zou rijden, maar daar was zij niet. Dus ik gok dat zij nu op trainingskamp is. Oh, rijdt ze hier? Ik heb haar nog niet gezien. Ik ben niet met de concurrentie bezig, nee."

Met nog minder dan drie weken te gaan tot de openingsceremonie in Pyeongchang verwachten beide allrounders in Erfurt geen gouden eremetaal te halen. Sáblíková: "Nee, dat moet op de Spelen gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl