Personeel van ASML aan het werk in Veldhoven
Aangepast

ASML-topman: Nederland moet veel meer investeren in Brainport Eindhoven

Het gaat goed met chipmachinefabrikant ASML. Heel goed zelfs. De jaarcijfers die gister bekend werden gemaakt liegen er niet om: de omzet groeide met 33 procent naar 9 miljard euro bij een winst van 2,1 miljard. Dankzij de nieuwe EUV-machine, die snellere en zuinigere chips maakt, denkt het bedrijf de komende tien jaar marktleider te blijven.

"Het is de toekomst voor onze industrie de komende tien, vijftien jaar", zegt ASML-topman Peter Wennink over de complexe machine. "Wij zijn de enige in de wereld die dit op dit moment kunnen en we zien ook geen anderen die dit zullen kunnen doen."

De EUV-machine

Anders dan ruim twintig jaar geleden lijkt de positie van ASML, met een marktaandeel van tachtig procent en forse groei, nu bijna onaantastbaar. "Daar zijn wel mensen voor nodig", zegt Wennink.

"Als we afhankelijk zouden zijn van de Nederlandse arbeidsmarkt dan hadden we een groot probleem. Van elke tien medewerkers komen er vier uit het buitenland. Die zijn hard nodig al willen we meer Nederlanders hebben."

"We hebben meer wiskundigen nodig, meer ict'ers. Niet alleen voor ASML maar ook voor het hele Nederlandse bedrijfsleven", zegt Wennink.

Utrecht krijgt 130 euro per inwoner per jaar, in Eindhoven is dat nog geen 2 euro.

ASML-topman Peter Wennink

Tot op heden lukt het nog om mensen naar Eindhoven te krijgen, maar om ze in de regio te houden blijkt een stuk lastiger. Met bedrijven als Philips, VDL en ASML is Eindhoven economisch heel belangrijk, maar de overheid investeert al jaren veel meer in de Randstad.

"Het voorzieningenniveau is te laag. De muziekschool gaat dicht, de ijsbaan moeten we zelf openhouden en dat met de toestroom van internationals. Expats komen niet alleen om te werken, mensen moeten hier wonen en zich thuis voelen." zegt Wennink, die vindt dat er iets moet veranderen.

"De vier grote steden krijgen van oudsher geld omdat het grote gemeenten zijn. In Utrecht is dat 130 euro per inwoner per jaar, in Eindhoven 1,58 euro."

Focus

Het kabinet heeft 950 miljoen ter beschikking gesteld voor de ontwikkeling van regio's zoals Eindhoven. Morgen doet de Brainport Eindhoven een officiële aanvraag voor 170 miljoen euro uit dat potje. "Een mooi begin", vindt Wennink, "maar bij lange na niet voldoende."

"De aandacht is er, voor deze innovatieve regio", zegt Wennink. "Maar het zou fijn zijn als iedereen dat goed begrijpt. Dus waar kunnen we de meeste waarde halen? Dan moet je naar die regio's kijken waar dat het meest voor het oprapen ligt. En dat is de Brainport. Versnippering is doodzone, focus op Eindhoven is echt nodig."

Reportage: ASML wil dat Nederland investeert in Eindhoven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl