NOS SportAangepast

Debutante Van Tiel mist finale EK kunstrijden maar net

Kyarha van Tiel heeft zich bij de EK kunstschaatsen in Moskou net niet weten te kwalificeren voor de vrije kür. De debutante kreeg 45,28 punten voor haar korte kür en Van Tiel liep de finale, met de beste 24 rijdsters, op 0,48 mis.

Van Tiel debuteert met prima korte kúr

De 17-jarige Rotterdamse maakte weinig fouten, maar de presentatie van haar oefening was enigszins vlak. Maar vier van de veertig deelneemsters scoorden op dat onderdeel minder dan Van Tiel deed.

De 15-jarige Alina Zagitova verraste de concurrentie. De Russin bleef landgenote Jevgenia Medvedeva met 80,27 voor. De Europees en wereldkampioene van 2016 én 2017 kwam tot 78,57. Carolina Kostner (vier keer goed voor goud op een EK) werd derde: 78,30.

Zagitova scherpte het wereldrecord ook nog eens bijna aan. Ze kwam 0,58 tekort om het record van Medvedeva, gereden tijdens de World Team Trophy in 2017, af te snoepen.

NOS-commentator Hans van Zetten was "flabbergasted" over de korte kür die Zagitova liet zien. "Dit is de mooiste kür die ik ooit heb gezien."

Kyarha van Tiel

Meer flair, meer punten en een finaleplaats

Van Zetten was voorzichtig positief over de oefening van Van Tiel. "Ze maakte geen fouten bij de sprongen en was daar ook erg op gefocust."

"In haar presentatie kwam zij echter tekort. Die kwam pas op gang in het laatste deel tijdens de passenserie. Als zij de presentatie vanaf het begin met meer flair had gedaan, had ze zeker meer punten gehaald en daarmee de finale."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl