De onderste vijf
NOS VoetbalAangepast

De onderste vijf: Verbeek is bij Twente geschrokken van de chaos

Dit weekend ontwaakt de eredivisie uit de winterslaap met De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. Maar ook onderin is de spanning te snijden. Wordt het beter of blijft het bibberen?

In Langs de Lijn En Omstreken wordt deze week de kelder van de eredivisie onder de loep genomen. Vandaag: vijf stellingen voor sportjournalist Leon ten Voorde. Hij volgt FC Twente voor de regionale krant TC/Tubantia.

Adam Maher neemt afscheid bij AZ van Gertjan Verbeek. Bij FC Twente zijn ze weer samen.

1. FC Twente haalt met gemak het linkerrijtje.

"Nee, dat gaat ze niet lukken. Ze mogen blij zijn als ze snel bij de onderste plaatsen weg zijn. Dat wordt nog een hele klus. Twente is nog niet aantoonbaar beter dan de andere ploegen onderin. Er hangt degradatie-angst rond de club met een begroting van 29 miljoen die elke thuiswedstrijd 25.000 toeschouwers trekt."

2. In het bekertoernooi won FC Twente van Ajax en ondanks de prestaties in de eredivisie is de ploeg de grootste kandidaat voor de beker.

"Dat is sterk afhankelijk van de loting. Na de winst op Ajax volgt Cambuur. Dan denk je: dat klusje gaan ze wel klaren. Dan sta je in de halve finales en is alles mogelijk. Het gevoel bij Twente is dubbel. Er is angst voor de competitie en men verheugt zich op de beker."

3. Gertjan Verbeek en FC Twente, dat is een perfecte combinatie.

"Zover is het nog niet. Hij heeft zes punten gehaald uit zijn eerste acht duels. Er is dus niet veel verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, al kun je de programma's moeilijk met elkaar vergelijken. Verbeek is nog zoekende. Twente moet wennen aan zijn dwingende werkwijze en Verbeek is op zijn beurt geschrokken van de chaos en het amateurisme binnen de club."

4. Door alles wat er in het recente verleden is gebeurd, wordt FC Twente nooit meer een topclub in Nederland.

"Zeg nooit nooit. Dat het nu niet goed gaat, heeft niet alleen te maken met de recente financiële problemen. Je kunt je afvragen of de goede mensen aan het roer zitten, vooral als je kijkt naar het technische beleid. Twente moet wel weer in staat zijn om een goede stabiele subtopper te worden."

5. Hij heeft nog geen minuut gespeeld, maar nu al is Adam Maher de sterspeler van Twente.

"Dat moet hij eerst laten zien. Want dat is de grote vraag: wat kan hij nog? Het publiek is, op de beker- en competitiewedstrijd tegen Ajax na, niet verwend. Je merkt wel dat door zijn komst extra enthousiasme ontstaat bij de fans."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl