NOS SchaatsenAangepast

Jonge Van Tiel begint 'blanco' aan haar eerste EK kunstrijden

Kunstrijdster Kyarha van Tiel debuteert vandaag op de EK. De 17-jarige Rotterdamse kwam weliswaar een fractie tekort om aan de kwalificatie-eis van de KNSB te voldoen, maar de schaatsbond ziet dermate veel potentie en progressie dat alsnog werd besloten haar naar het toernooi in Moskou af te vaardigen.

"Heel bijzonder. Het is altijd al een droom van mij geweest", glundert ze.

Kyarha van Tiel

Van Tiel begon als zesjarige met kunstrijden, geïnspireerd door het tv-programma Sterren dansen op het ijs, waarin bekende Nederlanders de kunstschaatsen onderbonden. "Ik keek naar de televisie en was helemaal verliefd. De bewegingen, het plezier dat ze erin hadden. Dat wilde ik ook doen."

Mysterieus

Het werd voor de Rotterdamse een weg van vallen en opstaan. Letterlijk. De afgelopen anderhalf jaar waren het zwaarst. Van Tiel stond langdurig buitenspel met een rugblessure.

"Niemand weet precies wat ik heb gehad. Het bleef een beetje mysterieus. Heel lastig. Ik heb een paar maanden niet getraind en het langzaam opgebouwd. Daarna kreeg ik steeds weer last. Maar ik heb nu een weg gevonden waarbij het wel weer gaat."

2013: Kyarha van Tiel met Joan Haanappel en Sjoukje Dijkstra

Dat doorzettingsvermogen tekent het karakter van Van Tiel. Mentaal was het zwaar. "Dan zijn er momenten waarop je denkt: ik kan het niet meer, ik stop er maar mee. Maar toch heb ik mijn draai weer gevonden. Dit is echt wat ik het liefste doe."

Oud-olympisch kampioene Sjoukje Dijkstra ziet daarin de kracht van de jonge kunstrijdster. "Ze is er zo lang uit geweest. Nu is ze teruggekomen en elke wedstrijd die ze rijdt, gaat het beter. Ze moet haar zelfvertrouwen terugkrijgen, de zekerheid om de sprongen weer te doen. Het doorzettingsvermogen maakt een kampioen."

Doorzetter

Van Tiel: "Ik ben zeker een vechter en een doorzetter. Zonder dat was ik nooit gekomen waar ik nu ben. Er zijn altijd weer tegenslagen waar je van moet terugkomen."

Het maakt haar uitverkiezing voor de EK kunstrijden tot een kroon op het werk. "Het is natuurlijk heel mooi om te zien waar ik uiteindelijk ben gekomen. Dat ik een van mijn doelen heb behaald."

Voormalig kunstrijdster Joan Haanappel heeft Van Tiel ook in het vizier. Met haar Stichting Kunstrijden Nederland organiseert Haanappel trainingskampen, waar topcoach Chris Howarth talenten als Van Tiel de fijne kneepjes van het kunstrijden probeert bij te brengen. Haanappel ziet in de Rotterdamse niet zozeer een sierlijke, maar meer een sportieve kunstrijdster.

"Zij is echt een technische schaatsster. Ze blinkt uit in haar sprongen. Als ze geen fouten maakt met die sprongen, rijdt ze regelrecht de finale van de EK binnen."

'Niets te verliezen'

Haanappel vindt dat Van Tiel als debutante onbevangen de strijd moet aangaan in Moskou. "Ze heeft helemaal niets te verliezen en dat is prettig. Ze is nog jong. Ze moet zich goed concentreren op waar ze mee bezig is. Maar ze hoeft zich geen muizenissen in haar hoofd te halen. Gewoon goed rijden, dan gaat het goed. En verder niet."

Toch heeft nieuwkomer Van Tiel zo haar dromen op de EK. "Natuurlijk wil ik bij de beste 24 eindigen in de korte kür en de finale halen. Het is haalbaar, maar we zullen zien wat het wordt. Ik ga er blanco in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl