Storm bij IJmuiden (3 januari)
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 18/01: zware storm en MH17-nabestaanden mogen beelden kijken

Goedemorgen! Het gaat stormen vandaag en de Franse president Macron gaat vanmiddag op bezoek bij de Britse premier May.

Deze ochtend zwelt de westenwind langs de kust aan tot storm. Daarbij worden zeer zware windstoten tot 130 kilometer per uur verwacht. In de loop van de dag neemt de wind af.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Storm dus. Het hoogtepunt van de storm is tussen 10.00 en 14.00 uur. Voor grote delen van het land is code oranje afgekondigd. De spits zal extra druk zijn, de NS heeft de dienstregeling aangepast en de KLM heeft uit voorzorg meer dan 200 vluchten geschrapt. We houden je vandaag op de hoogte van de storm in een liveblog.

• Vanaf vandaag kunnen nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 de camerabeelden bekijken die op Schiphol zijn gemaakt op 17 juli 2014. Het gaat om beeld van zo'n veertig camera's die hangen bij de incheckbalies in de vertrekhal en in de taxfree-zone.

• De Franse president Macron gaat vanmiddag op bezoek bij de Britse premier May. Het zal ongetwijfeld over de brexit gaan, maar ook over militaire samenwerking.

• En het UWV komt met de nieuwste werkloosheidscijfers. Ook wordt het aantal uitkeringen bekendgemaakt.

Wat heb je gemist?

Het aantal tieners dat wekelijks aaneengesloten minstens tien minuten leest, is flink afgenomen. In 2006 las 65 procent van de tieners thuis af en toe een boek, in 2016 was dat gedaald naar 40 procent, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Onder 65-plussers veranderde niets; die groep leest met 90 procent verreweg het meest. Volgens het SCP valt verder op dat het vaakst van papier wordt gelezen. Het aantal mensen dat een e-book gebruikt is sinds 2014 nauwelijks meer toegenomen.

Ander nieuws uit de nacht:

37.000 Filipijnen geëvacueerd om vulkaan: Volgens de lokale autoriteiten kan er binnen een paar weken, of zelfs in een paar dagen, een grote uitbarsting zijn.

Burgemeester Roermond: wethouders moeten geschorst kunnen worden: Aanleiding is de deelname oud-wethouder Jos van Rey aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Van Rey is onder meer veroordeeld voor corruptie en stembusfraude.

Muguruza verrassend uitgeschakeld in snikheet Melbourne: De Wimbledon-kampioene verloor in de hitte van Melbourne (37 graden) van Hsieh Su-Wei uit Taiwan: 6-7 (1), 4-6.

En dan nog dit:

De 21-jarige Cheyenne Antoine uit Canada is veroordeeld voor het doden van haar vriendin, nadat een selfie de zaak aan het rollen had gebracht. Brittney Gargol werd ruim twee jaar geleden dood gevonden. Ze was gewurgd en het moordwapen, een zwarte riem, lag naast haar. Een selfie op Facebook, die zes uur voor de moord werd geplaatst, maakt Antoine in een klap hoofdverdachte. Ze draagt er namelijk dezelfde riem die ook naast het lichaam van Gargol werd gevonden. De vrouw is veroordeeld tot zeven jaar cel.

De selfie met de dader (l) en het slachtoffer (r)

Fijne dag en doe voorzichtig!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl