Het Europees Parlement telt nu nog 751 zetels
NOS NieuwsAangepast

Wat gebeurt er met de 73 Britse zetels in het Europees Parlement?

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

Het Europees Parlement moet de brexit aangrijpen om drastisch in te krimpen, vindt Nederland. Als het aan het kabinet ligt, moeten de 73 Britse zetels die wegvallen niet worden herverdeeld, maar simpelweg worden geschrapt.

Er liggen in Europa ook andere plannen op tafel, maar geen daarvan kan voorlopig rekenen op een meerderheid. Als er geen overeenstemming wordt bereikt, verdwijnen de zetels vanzelf en bestaat het volgende parlement niet uit 751, maar uit 678 leden.

In de video hieronder verschillende suggesties wat er met de Britse zetels kan gebeuren:

Wat moet er met die Britse zetels gebeuren?

In een van de andere plannen gaan 22 vrijkomende zetels naar landen waarvan is vastgesteld dat ze er nu te weinig hebben. Volgens dit plan krijgt Frankrijk er vijf zetels bij, Spanje vier en Italië drie. Ook Nederland heeft volgens die rekenmodellen recht op drie extra zetels. Dat zijn zetels waar Nederland zelf niet om heeft gevraagd.

In dit plan bestaat het nieuwe parlement uit 700 leden. De overige 51 zetels worden dan achter de hand gehouden voor het geval dat de Europese Unie de komende tijd wordt uitgebreid met nieuwe lidstaten.

Europese lijsten

Er is ook een groep politici, onder wie de Belg Guy Verhofstadt, die met dertig overblijvende zetels zogenoemde Europese lijsten willen vormen. Dat moet leiden tot 'stemmen zonder grenzen'.

Op die kieslijsten komen kandidaten van verschillende nationaliteiten te staan, van Bulgaren tot Italianen en Portugezen. Dit plan lijkt echter weinig steun te krijgen.

Kiesdrempel

Een meerderheid lijkt voor het instellen van een kiesdrempel. Vooral Duitsland is daar een voorstander van.

Er ligt een compromis op tafel waarbij de kiesdrempel in kleinere landen zo laag wordt gelegd dat er in feite niets verandert ten opzichte van het huidige systeem. Nederland hoort bij deze kleinere landen.

Goedkeuring

De komende weken hoopt het Europees Parlement het debat af te ronden. Daarna buigen de regeringsleiders zich eind volgende maand zich over de voorstellen.

Vervolgens moeten de nationale parlementen zich er ook nog over uitspreken. Het gaat immers om een wijziging van de zogenoemde kiesakte, waaraan de Tweede Kamer goedkeuring moet geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl