NOS NieuwsAangepast

'Besluit pulsvissen niet gebaseerd op wetenschappelijke feiten'

Het besluit om pulsvissen te verbieden in Europa is uitermate teleurstellend, zegt wetenschapper Adriaan Rijnsdorp van de Wageningen Universiteit. Volgens hem is de indruk gewekt dat de beslissing is gestoeld op wetenschappelijke rapporten, maar hebben Franse NGO's "zeer selectief" feitjes bij elkaar gesprokkeld.

Rijnsdorp was zelf aanwezig bij het debat in het Europees Parlement. Hij zegt dat sommige standpunten van de partijen rechtstreeks afkomstig zijn van lobby-pamfletten.

In het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen legde hij uit dat de partijen bijvoorbeeld een wetenschappelijke proef met kabeljauw aanhalen, waarbij de helft van de dieren een breuk in de ruggengraat opliep doordat ze werden blootgesteld aan een schokje. "In de praktijk werkt dat niet zo", stelt Rijnsdorp. "In de beperkte gevallen die wij onderzocht hebben was slechts 10 procent van de kabeljauw beschadigd. Als je dat argument in de strijd wilt werpen, moet je dus dit getal gebruiken."

Ook het argument dat Franse vissers een woestijn aantreffen op de bodem van de zee, als de Nederlandse pulsvissers zijn langs geweest, klopt niet, zei Rijnsdorp. "Dat is echt grote onzin. Wel loopt de vangst van de traditionele vissers snel terug als pulskotters op dezelfde vis gaan vissen." Maar dat is altijd zo, zegt hij. "Dat zie je altijd als er een nieuwe methode komt, dan wordt de ouderwetse methode eruit geconcurreerd."

Rijnsdorp onderzoekt de langetermijneffecten van pulsvissen op milieu en dierenwelzijn. Het onderzoek loopt nog tot 2019. Tot dat jaar zijn ook de tijdelijke vergunningen geldig van de Nederlandse vissers die meedoen aan een pilotprogramma.

Omdat besluitvorming in Brussel vaak traag gaat, verwacht de wetenschapper niet dat zijn onderzoek gevaar loopt. Zijn voorlopige conclusies zijn positief. "Het is een veelbelovende techniek, die belangrijk is om de schade die de visserij toebrengt aan het ecosysteem te beperken. We moeten niet het kind met het badwater weggooien."

Platvis

Nederland heeft 84 'pulskorvissers'; 40 procent van de totale vloot. Met de techniek wordt vooral platvis gevangen, die vaak onder het zand verscholen ligt. Nederland vangt in de EU de meeste tong en schol. Alleen Nederlandse vissers zijn overgestapt op pulskorvisserij.

Voor je kunt vissen met de nieuwe techniek moeten de viskotters worden omgebouwd. Dat kost enkele tonnen. Als de techniek daadwerkelijk wordt verboden, levert dat de Nederlandse visserij een flinke financiële strop op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl