NOS SportAangepast

Tienersensatie Kostjoek (15) breekt records in Melbourne

De jonge Marta Kostjoek is de revelatie van de Australian Open. Het 15-jarige talent uit Oekraïne won in Melbourne inclusief de kwalificaties al vijf partijen en Olivia Rogowska was in de tweede ronde haar laatste slachtoffer: 6-3, 7-5.

Kostjoek was na haar gewonnen eerste ronde al de jongste speelster sinds Martina Hingis in 1996 met een zege in het hoofdtoernooi in Melbourne.

Ze werd door haar zege op Rogowska de jongste in de derde ronde van een grandslamtoernooi sinds Mirjana Lucic-Baroni in 1997 op de US Open.

Vleugje Williams en Sjarapova

De in Kiev geboren speelster, die vorig jaar in Melbourne het juniorentoernooi won, bezit alle kwaliteiten voor een mooie tennistoekomst: harde groundstrokes, een prima service en een focus die doet denken aan Serena Williams en Maria Sjarapova.

Vijftienjarige Kostjoek schittert in Melbourne

Maar de jonge Kostjoek is - zoals wel vaker met talentvolle spelers - ook grillig, getuige haar elf dubbele fouten en een veelvoud aan afzwaaiers tegen Rogowska.

Coach Federer

Ze heeft echter met moeder Talina als coach, een oud-speelster, en manager Ivan Ljubicic, de huidige coach van Roger Federer, goede mensen om zich heen verzameld.

"Ik heb veel geluk dat ik Ivan aan mijn zijde heb", zegt Kostjoek over Ljubicic, de 38-jarige Kroaat die in 2006 nog even de nummer drie van de wereld was. "Hij geeft mij altijd goede tips en dan krijg ik altijd het gevoel dat ik iedereen kan verslaan."

Kostjoek heeft in Melbourne ook al met Federer kennis mogen maken. "Niet heel uitgebreid, hoor. Ik heb twee keer even een woordje met hem gewisseld. Maar het was leuk."

Ze is nu inclusief haar zege van vorig jaar in het juniorentoernooi al elf partijen ongeslagen op Melbourne Park.

En waar gaat het Australische avontuur eindigen voor Kostjoek? De tiener neemt het in de volgende ronde op tegen haar sterke landgenote Jelina Svitolina, die met moeite de Tsjechische Katerina Siniakova versloeg: 4-6, 6-2, 6-1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl