NOS NieuwsAangepast

PvdA-Kamerlid Moorlag sloot meenemen zetel niet uit

Moorlag dacht erover na om zijn zetel mee te nemen

PvdA-Kamerlid Moorlag heeft overwogen zijn Kamerzetel op eigen titel te behouden. Op vragen daarover antwoordde hij dat alle varianten door zijn hoofd zijn gegaan, maar dat hij blij is dat hij binnen de PvdA kan blijven functioneren.

Moorlag lag de afgelopen weken onder vuur door een schijnconstructie bij een sociale werkplaats waarbij mensen met een arbeidshandicap werden ingehuurd via een uitzendbureau. Moorlag bedacht de constructie niet zelf, maar hield hem als directeur van de werkplaats wel in stand. De rechter keurde de schijnconstructie vorige maand af, en de mensen om wie het gaat moeten het geld dat ze zijn misgelopen alsnog krijgen.

Excuses

Een PvdA-commissie onderzocht de kwestie en partijbestuur en fractie namen zondag het oordeel van de commissie over dat Moorlag geloofwaardig kan blijven functioneren als PvdA-Kamerlid. Volgens de partij deugde de constructie niet, maar waren de bedoelingen goed. Moorlag bood wel zijn excuses aan voor de "ontspoorde communicatie" over de kwestie.

Moorlag bood vandaag ook de medewerkers van de werkplaats excuus aan. "Zij moeten nu zo snel mogelijk krijgen waar ze recht op hebben." Hij herhaalde wel dat de constructie al voor zijn komst als directeur was bedacht, dat hij was bedoeld om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden en dat de ondernemingsraad en de bonden ermee akkoord waren gegaan. "Maar de rechter heeft geoordeeld dat de constructie fout is en daarmee is die constructie ook fout."

Moorlag zei dat hij de afgelopen tijd door de affaire "fors uit balans" was en dat hij er hard aan heeft gewerkt om in de negenkoppige PvdA-fractie te kunnen blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl