NOS VoetbalAangepast

Sparta moet er staan, maar Advocaat is nog niet klaar

Dick Advocaat drukt nu al zijn stempel op Sparta

Van een vuurdoop kun je nauwelijks meer spreken in het geval van Dick Advocaat. De 70-jarige trainer heeft alles namelijk wel een keer gezien in de voetballerij.

Toch zal hij dinsdagavond met kriebels in de buik op de bank plaatsnemen als Sparta de eerste wedstrijd van 2018 speelt tegen Vitesse. Een wedstrijd die door zijn collega Henk Fraser van de Arnhemmers al werd bestempeld als een duel 'van levensbelang'. Dat geldt misschien nog wel meer voor Sparta.

Wie hem bezig zag tijdens het trainingskamp in Spanje weet dat Advocaat aan fanatisme niets heeft ingeboet. Sparta is in acute degradatienood en dat vergt harde maatregelen. Iets dat aan Advocaat wel is toe te vertrouwen.

Nieuwe aanvoerder

In aanloop naar zijn eerste duel als Sparta-trainer schoof de oefenmeester aanvoerder Michel Breuer rücksichtslos aan de kant. De 37-jarige veteraan kon niet anders dan de maatregel gelaten accepteren. "Je weet dat een nieuwe trainersstaf andere ideeën heeft. Zo werkt dat. Ik zag het wel aankomen." Ryan Sanusi is nu de nieuwe aanvoerder.

Ruim twee weken is Advocaat nu aan het werk bij en met Sparta. "Het belangrijkste is dat we het zelfvertrouwen weer terug proberen te krijgen. En meer beleving. Dat miste ik", aldus de trainer.

Meer versterkingen

Alles moet wat Advocaat betreft wijken om Sparta in de eredivisie te houden. Hij wil dan ook meer versterkingen dan verdediger Yigithan Güveli (gehuurd van Fenerbahçe) en de twee AZ-huurlingen Dabney dos Santos en Fred Friday.

"Tot-nog-toe is dat teleurstellend verlopen", doelt hij op de afzeggingen van Michiel Kramer en Adam Maher, die naar FC Twente is vertrokken. "Er moet nog wel wat bijkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl