André Greipel viert zijn zege in Lyndoch
NOS WielrennenAangepast

Wielerjaar begint met sprintzege van Greipel

Het wielerjaar is begonnen. Andre Greipel sprintte dinsdag in Australië, in de eerste etappe van de Tour Down Under tussen Port Adelaide en Lyndoch, naar de ritzege voor Caleb Ewan en wereldkampioen Peter Sagan.

De Duitse sprinter van Lotto-Soudal wachtte lang met zijn versnelling, maar toen hij eenmaal aanzette dwars door het midden had geen van de concurrenten een antwoord.

Robert Gesink, Sam Oomen en Tom-Jelte Slagter, Nederlandse kandidaten voor een goed eindklassement, eindigden allemaal in dezelfde tijd als Greipel, die zijn zeventiende ritzege boekte in de Tour Down Under.

Tom-Jelte Slagter wint de Tour Down Under 2013

De Tour Down Under is de opening van een nieuw WorldTour-jaar. Oftewel fietsen op het hoogste niveau. En traditiegetrouw zijn vooral de thuisrijders in topvorm in Australië.

Oud-winnaars Richie Porte, Rohan Dennis en Simon Gerrans zijn een aantal van de Australische toprenners aan de start. De winnaar van 2013 is ook van de partij: Tom-Jelte Slagter. De 28-jarige Groninger zal dit jaar voor het Zuid-Afrikaanse Dimension Data uitkomen waarvoor hij deze week als kopman aan de start verschijnt.

"De Tour Down Under is een fantastische wedstrijd om het seizoen bij mijn nieuwe ploeg te starten", aldus Slagter op de site van zijn team. "Ik heb goede herinneringen aan deze koers en met de ploeg kunnen we zeker voor de winst gaan."

Slagter is niet de enige Nederlander die dit jaar van ploeg wisselde. Drie Nederlandse renners rijden dit seizoen met een ander shirt in de WorldTour. Zo vertrok Dylan van Baarle van Cannondale naar Team Sky, ging Danny van Poppel van Team Sky naar Lotto-Jumbo en ging de Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam van Team Sunweb naar FDJ.

Van 39 naar 36

Er rijden dit jaar 36 Nederlanders in de WorldTour, dat zijn er drie minder dan in 2017.

Floris Gerts (BMC) en Wouter Wippert (Cannondale) hebben een stap terug gedaan en rijden op het pro-continentale niveau bij Roompot Nederlandse Loterij. Steven Lammertink is van Lotto-Jumbo naar het Franse pro-continentale Vital Concept gegaan.

Twan Castelijns en Albert Timmer zijn gestopt en Martijn Keizer hoopt nog op een nieuw contract.

Drie debutanten

Drie renners maken hun debuut in de WorldTour. Martijn Tusveld ging van Roompot naar Team Sunweb. Fabio Jakobsen maakt bij QuickStep zijn profdebuut en Pascal Eenkhoorn zal na zijn schorsing vanwege slaapmiddelen zijn debuut maken bij Lotto-Jumbo.

Nederlandse WorldTour-transfers

Renner Ploeg 2017 Ploeg 2018
Dylan van Baarle Cannondale Team Sky
Ramon Sinkeldam Team Sunweb FDJ
Tom-Jelte Slagter Cannondale Dimension Data
Danny van Poppel Team Sky Lotto-Jumbo
Martijn Tusveld Roompot Team Sunweb
Pascal Eenkhoorn Beloften Lotto-Jumbo
Fabio Jakobsen Beloften QuickStep
Floris Gerts BMC Roompot
Wouter Wippert Cannondale Roompot
Steven Lammertink Lotto-Jumbo Vital Concept
Martijn Keizer Lotto-Jumbo Nog geen ploeg
Twan Castelijns Lotto-Jumbo Gestopt
Albert Timmer Team Sunweb Gestopt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl