NOS Nieuws

'ProRail was niet klaar voor het zware winterweer in december'

Toen het KNMI vorige maand code rood afgaf voor zwaar winterweer was ProRail daar nog niet klaar voor. De spoorbeheerder zegt tegen het AD dat werkzaamheden aan de verwarming van de wissels nog niet waren afgerond.

Op 10 en 11 december, toen het weeralarm van kracht was, kampten volgens het AD ongeveer vijftig van de 5500 verwarmde wissels met storingen. Daardoor konden honderden treinen niet rijden. Hoewel het volgens ProRail inderdaad maar gaat om een procent van de wissels, spreekt de NS van "grote wisselstoringen".

De krant schrijft dat twee derde van de wissels met gas wordt verwarmd, maar dat die verwarming verstopt kan raken als het sneeuwt. Een deel van de vernieuwde elektrische verwarming, die dat probleem moet oplossen, bleek volgens het AD begin december niet te werken.

Belangrijke knooppunten

"Winterwerkzaamheden moeten natuurlijk voor de winter klaar zijn, hoe winterklaar ben je anders?", citeert de krant reizigersorganisatie Rover. De door storingen geplaagde wissels lagen volgens Rover op belangrijke knooppunten in het spoornetwerk.

De NS zegt tegen het AD dat de situatie op de sneeuwdagen nog samen met ProRail wordt geëvalueerd. "Hoewel winterweer leidt tot overlast, moeten de prestaties voor onze reizigers ook op dagen met sneeuwval beter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl