De voormalige politieofficier Oscar Pérez
NOS NieuwsAangepast

'Staatsvijand no. 1' mogelijk gedood bij actie leger Venezuela

Venezolaanse veiligheidstroepen hebben een grote operatie uitgevoerd tegen opstandelingen tegen de regering. Bij vuurgevechten kwamen zeker twee politieagenten en een aantal leden van de rebellengroep om het leven.

Volgens verschillende media is onder de doden Oscar Pérez, oud-acteur en leider van de groep. President Maduro beschouwde hem als de nummer-één-staatsvijand sinds hij vorig jaar juni vanuit een gestolen helikopter overheidsgebouwen bestookte met granaten.

De dood van Pérez is niet bevestigd. Wel heeft de regering bekendgemaakt dat bij de actie een aantal opstandelingen is gedood en dat vijf mensen zijn opgepakt. De mannen hielden zich op in El Junquito, niet ver van de hoofdstad Caracas.

Filmpjes

Tijdens de gevechten postte Pérez nog berichten op sociale media. Op Instagram vertelde hij zijn volgers dat hij zich wilde aangeven bij de politie, maar dat hij vermoedde dat die hem probeerde te vermoorden. In latere video's zei hij dat hij werd beschoten door raketwerpers en dat er onschuldige burgers bij hem in het gebouw waren.

In zijn laatste filmpje is een bebloede Pérez te zien, die zegt dat iedereen in het gebouw op de grond is gaan liggen en dat ze onderhandelen met de ordetroepen. Hij richtte zich in die video ook tot de Venezolanen, tegen wie hij zei dat ze hoop moesten blijven houden.

Pérez, behalve oud-acteur ook een voormalige politieagent, piloot en hondentrainer, was sinds de helikopteraanval in juni zeer actief op sociale media. Hij deed daar felle uitspraken tegen de regering en plaatste er geregeld foto's en filmpjes van zichzelf met wapens.

Vorig jaar werd hij voor het laatst publiekelijk gezien. Hij reed toen op een motor door Caracas en verscheen bij een grote anti-regeringsdemonstratie.

Venezuela verkeert in een diepe economische en politieke crisis, waar veel Venezolanen president Maduro de schuld van geven. Maduro probeert in reactie op de felle kritiek op zijn regering de oppositie uit te sluiten bij de komende presidentsverkiezingen en droeg de macht van het parlement over aan een zogenoemde grondwetgevende vergadering, die op zijn hand is.

Venezolaanse agenten, onderweg naar het pand waar Pérez zich zou hebben opgehouden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl