PvdA-leider Asscher
NOS NieuwsAangepast

Asscher: hele PvdA-fractie eens met aanblijven Moorlag

Iedereen in de PvdA-fractie is het ermee eens dat William Moorlag Kamerlid blijft. Partijleider Asscher zegt dat er unaniem is ingestemd met het besluit van de partij dat Moorlag zijn werk geloofwaardig kan blijven doen.

"Ik heb iedereen gesproken, en iedereen is het eens met deze uitkomst en gemotiveerd om er een mooi jaar van te maken", zegt Asscher. "Wat telt, is dat we met z'n negenen verder gaan."

Als directeur van de sociale werkplaats Alescon hield Moorlag een schijnconstructie in stand. Arbeidsgehandicapten werkten er via een door Alescon opgericht uitzendbureau.

Dat was goedkoper voor het bedrijf, maar de werknemers kregen minder loon en slechtere secundaire arbeidsvoorwaarden dan hun collega's in vaste dienst. De rechter bepaalde vorige maand dat die constructie in strijd is met de wet.

Allerlei scenario's besproken

De kwestie leek de PvdA tot op het bot te verdelen. Verschillende Kamerleden lieten doorschemeren dat ze liever zagen dat Moorlag de eer aan zichzelf zou houden, omdat de partij juist strijdt tegen schijnconstructies.

Asscher zelf zegt dat hij de hele tijd heeft gevonden dat Moorlag gewoon kon aanblijven. Heeft u hem nooit gevraagd de eer aan zichzelf te houden? "Er zijn allerlei scenario's besproken. Ook dit soort dingen. Maar ik heb de gewoonte dat niet met u te bespreken."

Asscher: we gaan met z'n negenen verder

Moorlag weigerde op te stappen, omdat hij naar eigen zeggen naar eer en geweten had gehandeld. Hij eiste een onafhankelijk onderzoek, en dat kwam er, onder leiding van oud-Kamerlid Saskia Noorman-den Uyl.

'PvdA-beleid heeft pijn gedaan'

Die constateerde dat Moorlag geloofwaardig Kamerlid kan blijven. De constructie deugde niet, maar de bedoelingen waren goed. Ook Asscher vindt dat: "Hij hoopte meer mensen aan het werk te helpen, maar dat rechtvaardigt de constructie niet."

Ook de PvdA, en Asscher zelf kwamen door de affaire onder vuur te liggen. Als minister van Sociale Zaken was hij in vorige kabinet verantwoordelijk voor stevige bezuinigingen op de sociale werkplaatsen.

"Ik kan niet wegpoetsen dat er veel veranderd is de laatste jaren en dat wij daar verantwoordelijk voor waren. Ik ben zeker niet op alles trots, want ik weet dat het pijn heeft gedaan. Maar ik sta wel voor wat we hebben gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl