NOS NieuwsAangepast

Minister waarschuwt truckchauffeurs: 'wonen' in cabine mag niet

Een vrachtwagenchauffeur sluit de gordijnen van zijn cabine

Minister Van Nieuwenhuizen deelt vanmiddag op een parkeerplaats langs de A16 folders uit aan vrachtwagenchauffeurs. Ze wil hen informeren dat ze ook in Nederland niet langer mogen 'wonen' in hun cabine.

Volgens de Europese regels mogen chauffeurs hun verplichte wekelijkse rust van 45 uur niet in de vrachtwagen op een parkeerplaats doorbrengen. In Nederland werd dat verbod tot voor kort niet gehandhaafd.

In de omringende landen werden al wel boetes uitgedeeld aan transportbedrijven, waardoor veel chauffeurs uit Oost-Europese landen naar Nederland uitweken om hun weekend in de truck door te brengen.

Deze chauffeur leeft deels in zijn vrachtwagen

Het Europees Hof van Justitie bepaalde in december dat het langdurig rusten in de truck in heel Europa niet mag. Naar aanleiding van die uitspraak zal de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaan controleren op de naleving.

De ILT informeert chauffeurs met folders in verschillende talen over het nieuwe handhavingsbeleid. De werkgevers van chauffeurs die te lang in hun voertuig bivakkeren, riskeren een boete van 1500 euro.

Minister Van Nieuwenhuizen (zonder hesje) ging vandaag folderen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl