NOS WielrennenAangepast

Veldrijdster De Jong is haar betonnen benen kwijt

2017 was voor Thalita de Jong een jaar om snel te vergeten. Na een jaar vol blessureleed start ze vandaag bij de NK veldrijden. Meedoen is vooralsnog belangrijker dan winnen.

Wat kon er fout gaan voor De Jong na het succesjaar 2016? Wereldkampioen was ze, nationaal kampioen en Europees kampioen. Maar toen kwam die vermaledijde cross in Hoogerheide, nu bijna een jaar geleden.

De Jong: "Ik kwam hard ten val. Ik liep een knieblessure en een spierscheuring op." Het bleek het begin van nog veel meer rampspoed.

Ze rolde van de ene blessure naar de andere. De opsomming: "Ik was overtraind, kreeg last van de ziekte van Pfeiffer, mijn ruggenwervels blokkeerden en ik raakte weer geblesseerd aan mijn knie."

Vooral de blokkade van haar rugwervels zorgden voor verstrekkende gevolgen. Ze kreeg last van "betonnen benen", zoals ze het zelf omschreef. "Mijn benen wilden niet doen wat ze normaal moeten doen. Ik had constant een geblokkeerd gevoel."

Vaatvernauwing

Een scheve wervel bleek de boosdoener. Wat weer leidde tot vaatvernauwing, een kwaal die bij wielrenners vaker voorkomt. De Jong: "De bloedvaten blokkeerden waardoor er minder zuurstof naar de benen stroomt."

Na de diagnose volgde het herstel, nu twee maanden geleden. "Ik heb al flink wat progressie gemaakt. Daarom was ik zo blij met mijn tweede plaats in Leuven afgelopen zondag."

Het nationaal kampioenschap is de volgende stap. Realistisch: "De kans is klein dat ik voor een podiumplaats kan gaan. Maar ik sta aan de start, dus heb ik een kans. Ik ga er een mooie dag van maken."

Na de NK volgt weer een spannende periode. De Jong gaat met haar chirurg in overleg. De belangrijkste vraag: volgt er een operatie om de vaatvernauwing te verhelpen? "Daarom denk ik nog maar niet aan het WK."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl