NOS NieuwsAangepast

Kleinste aantal wanbetalers zorgpremies ooit

Minder mensen dan ooit kunnen hun zorgpremie niet betalen. In 2014 waren er bijna 326.000 wanbetalers, in 2016 ruim 277.000 en afgelopen jaar 249.000.

De daling, die gemeld wordt in een rapport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), is onder meer het gevolg van een wetswijziging in 2016. Ook doen zorgverzekeraars meer om te voorkomen dat mensen wanbetaler worden.

Minister Bruins van VWS vindt het goed nieuws, vooral voor de verzekerden. "Het is natuurlijk prettig als je wél je zorgrekening kunt betalen. Hoe minder wanbetalers, hoe beter."

Wanbetalers in de zorg: 'Hoe lager, hoe beter'

Netjes

Als iemand zes maanden niet betaalt, moet diegene een extra hoge premie betalen aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Die is momenteel 25 à 30 euro per maand hoger dan normaal. Tot halverwege 2016 moesten wanbetalers net zo lang de opgehoogde premie betalen totdat ze hun volledige schuld hadden terugbetaald.

Maar inmiddels is de wet gewijzigd en vervalt de boete als wanbetalers een regeling treffen. "Zodra je een regeling treft en je daar netjes aan houdt, stroom je uit de wanbetalersregeling", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Actiever

Het aantal wanbetalers daalt ook doordat verzekeraars actiever zijn geworden. De grote verzekeraars CZ, Achmea en Menzis hebben in totaal met een kleine 600.000 mensen een betalingsregeling getroffen voor de basisverzekering (zie kader). Dit aantal neemt toe, zeggen de verzekeraars, die samen bijna twee derde van de markt in handen hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl