Nederlands snowboardtalent (17) hard op weg naar de Spelen

De kans is erg groot dat er in TeamNL straks ook een 17-jarige snowboarder opduikt tussen alle olympische schaatsers. "Leuk toch, die afwisseling? Weer eens een keer wat anders." Even voorstellen: Niek van der Velden.

Nederlands snowboardtalent (17) hard op weg naar de Spelen

Om zijn olympische ticket te behouden, moet Van der Velden op 22 januari in de top-40 staan van het Big Air/slopestyle-klassement. Hij staat nu 38ste. "Supertof dat het nu al mogelijk is", laat de Brabander weten, die zich aanvankelijk richtte op de Winterspelen van 2022 in Peking.

Van der Velden werd dit seizoen tot zijn eigen verbazing een keer achtste en twaalfde bij een wereldbekerwedstrijd Big Air. Hij heeft nog twee slopestyle-wereldbekerwedstrijden voor de boeg. "Ik heb er alle vertrouwen in. Er is een redelijk grote kans dat ik naar de Spelen ga, maar ik wil niet te vroeg juichen."

Snowboardvirus

Toen Van der Velden vroeger met zijn ouders op wintersportvakantie ging, sloeg het snowboardvirus toe. En daarna ging het hard: "Toen ik twaalf jaar was, ging ik indoor vier, vijf keer per week trainen."

Eenmaal in de buitenlucht ging hij dan los. "Op wintersport zie je dan naast de piste een klein heuveltje en daar spring je overheen. Dat bouw je rustig uit en zo kom je bij schansen van ruim twintig meter terecht. Je vliegt zo ver en zo hoog door de lucht, dat is een kick."

Een switch backside 1260 op het nieuwe olympische onderdeel Big Air, hij draait er zijn hand niet voor om. "Dan ga je met je verkeerde been de schans af en maak je twee salto's en drieënhalve draai."

Op trainingscentrum Papendal, waar Van der Velden ook woont, probeert het snowboardtalent iedere dag een beetje beter te worden. En als het goed is, staat hij met zijn zeventien jaar al op de Olympische Spelen. "Supergaaf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl