NOS WielrennenAangepast

Edmondson verrast met Australische wielertitel

Wielrenner Alexander Edmondson is in Buninyong verrassend Australisch kampioen op de weg geworden. De 24-jarige renner van Mitchelton-Scott, de opvolger van Orica-Scott, bleef net uit de greep van het sprintende peloton.

BMC wilde de race op het heuvelachtige parcours controleren om kopman Richie Porte naar de titel te loodsen. Dat mislukte, want het regende aanvallen.

Edmondson kwam in de een na laatste ronde op kop en loste zijn medevluchter Chris Harper in de slotkilometer. De moegestreden Harper werd vervolgens ingerekend door het peloton, maar sprintte achter Jay McCarthy (Bora) nog wel naar het brons.

Eerste profzege

Voor Edmondson, die vorig jaar al wel ereplaatsen behaalde in de Ronde van Romandië en de Ronde van Catalonië, was het zijn eerste profzege.

Als baanwielrenner was Edmondson al wel zeer succesvol: in 2014 werd hij wereldkampioen op de individuele achtervolging en twee jaar later won hij olympisch zilver op de ploegenachtervolging.

Dennis weer tijdritkampioen

Vrijdag werd Rohan Dennis (BMC) voor de derde keer op rij Australisch kampioen tijdrijden. De specialist was ruim een minuut sneller dan Luke Durbridge (Mitchelton-Scott). Richie Porte werd op 1.44 minuten derde.

Bennett net niet

In Nieuw-Zeeland is George Bennett er niet in geslaagd de nationale titel voor zich op te eisen. De renner van Lotto-Jumbo maakte deel uit van een kopgroep van vier, maar eindigde net buiten het podium. De titel ging naar Jason Christie.