Bob Kootwijk (r) als assistent van John van den Brom bij ADO Den Haag. Links Maurice Steijn
NOS VoetbalAangepast

Kootwijk op Madagaskar: het avontuur is mijn normale baan geworden

"Het begon als een avontuur, maar ik zit er nog steeds", zegt Bob Kootwijk met een brede grijns. Hij is nu zo'n anderhalf jaar trainer van Fosa Juniors uit Madagaskar.

De voormalig assistent-trainer van ADO Den Haag en Vitesse kwam op het Afrikaanse eiland terecht toen de vacature via de CBV (Coaches Betaald Voetbal) op zijn bureau belandde.

"De president van de club zocht iemand die structuur wilde aanbrengen in de jeugdopleiding en bij het eerste elftal." Dat was nodig ook. De jeugd trainde er zonder hesjes, pionnen of doeltjes. "En er waren ook geen keepers, want niemand wilde op doel staan."

Bekerwinst

Toen die randzaken geregeld waren, kon Kootwijk zich op de voetbalinhoudelijke aspecten richten bij Fosa Juniors. Ook op dat gebied was er werk aan de winkel. "Het ging daar zoals wij vroeger op straat speelden: iedereen rende door elkaar."

"Maar technisch was het al heel goed en de spelers zijn bovendien superfit", vervolgt Kootwijk, die al snel resultaat boekte op het eiland. Fosa Juniors won onlangs zelfs de nationale beker.

De clubpresident wilde ook graag weten hoe zijn team zich verhoudt ten opzichte van clubs in erkende voetballanden. Daarom werd er enkele maanden geleden een trip naar Nederland gemaakt.

"Een bijzondere reis voor veel spelers. Alleen de internationals hadden weleens in een vliegtuig gezeten, de meesten waren nog nooit van het eiland af geweest", zegt Kootwijk.

Maar zo onder de indruk als de spelers waren van de rondleiding in de Arena, zo verbaasd was de coach toen hij zijn team zag spelen tegen Jong ADO Den Haag en de topklassers HBS en Westlandia. "We hebben al die wedstrijden gewonnen."

Toekomst op Madagaskar

Dat succes smaakt naar meer. Kootwijk denkt er voorlopig nog niet aan om Madagaskar te verlaten. "Het avontuur is mijn normale baan geworden."

Bob Kootwijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl