NOS NieuwsAangepast

211 subsidieaanvragen voor campagne referendum aftapwet

In totaal hebben 211 mensen en organisaties subsidie aangevraagd om campagne te voeren rond het referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten op 21 maart. Dat heeft de referendumcommissie bekendgemaakt.

De meeste aanvragen (137) zijn gedaan door partijen die neutraal in het referendum staan. 23 subsidieverzoeken werden gedaan door mensen die voor de nieuwe wet zijn. Zij vroegen in totaal voor 445.395 euro aan subsidie aan, terwijl voor hen 600.000 euro beschikbaar was. Het overgebleven bedrag blijft op de plank liggen.

Er waren een stuk meer aanvragen voor campagneactiviteiten tegen de nieuwe wet: 51. Die kunnen niet allemaal worden gehonoreerd; er werd om meer geld gevraagd dan er beschikbaar was. Belangstellenden hadden tot vorige week donderdag de tijd om hun plan in te dienen. In totaal was er 2 miljoen euro beschikbaar.

Jongeren PvdA

De eerste subsidieaanvragen zijn al beoordeeld en goedgekeurd. De jongerenafdeling van de PvdA en Piratenpartij willen posters uitdelen tegen de wet; ze krijgen daar allebei ongeveer 50.000 euro voor. De stichting Follow Focus wil een videocampagne op Facebook voor de nieuwe wet maken voor een kleine 40.000 euro.

Ook krijgt het voor-kamp subsidie om in het Turks, Engels en Arabisch folders te verspreiden in multiculturele wijken. De tegenstanders krijgen onder meer geld voor een korte film op sociale media en het organiseren van inloopspreekuren om te discussiëren over de wet.

Wat moet je weten over de nieuwe aftapwet?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl