Romy
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Inspectie onderzoekt therapie jongen die Romy verkrachtte en doodde

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoekt de behandeling van de jongen die vorig jaar de 14-jarige Romy verkrachtte en doodde.

De jongen uit Lunteren stond onder behandeling van ggz-instelling De Waag in Amersfoort. Belangrijkste vraag is: hoe kon de jongen, hoewel hij in therapie was, opnieuw in de fout gaan?

De instelling zegt vanwege het medisch beroepsgeheim niet inhoudelijk op de zaak in te gaan. Wel is De Waag zeer geschrokken van het gepleegde delict en leeft de instelling mee met de familie van het slachtoffer en de dader.

Misbruikt en vermoord

Romy uit Hoevelaken werd op 2 juni 2017 gevonden in een sloot bij het dorp Achterveld. Drie dagen later werd de 14-jarige jongen uit Lunteren aangehouden.

Kort na zijn arrestatie bekende hij dat hij haar had verkracht en daarna had gedood om het misbruik te verhullen. De twee pubers zaten op een school voor speciaal onderwijs in De Glind.

In november werd de jongen veroordeeld tot één jaar jeugdgevangenis en jeugd-tbs. Uit het vonnis bleek dat de jongen al in juli 2016 met de politie in aanraking was gekomen vanwege aanranding en daarvoor in behandeling moest.

Beter behandeling

Het OM vond behandeling wenselijker dan strafrechtelijke vervolging en besloot de jongen niet te vervolgen. Hij ging in therapie bij De Waag, het grootste centrum voor forensische zorg in Nederland.

De instelling behandelt onder meer mensen met agressie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ten tijde van de moord op Romy was de jongen nog onder behandeling.

Lust naar seksualiteit

De Raad voor de Kinderbescherming ziet de verdachte als een jonge jongen in een groot lichaam, die door zijn problematiek zijn drang en lust naar seksualiteit niet kan bedwingen en zijn eigen kracht niet kent. De raad vindt langdurige behandeling nodig gezien de hoge kans op herhaling.

'Enorme klap'

Voor de ouders van Romy is het nieuws een 'enorme klap', laat hun advocaat Dineke Postma aan Omroep Gelderland weten. "De vraag is of dit voorkomen kon worden. Voor hen lijkt het erop dat hij wel heel veel vrijheid kreeg gezien zijn problematiek en wat er al bekend was", aldus de advocate.

Ook de directie van de school is verrast, en zegt niet te hebben geweten dat de jongen onder behandeling stond vanwege een eerder zedendelict. De school stelt zelf een onderzoekscommissie in onder leiding van een externe deskundige. Die moet gaan bekijken of de informatie over de jongen uitgewisseld had moeten en mogen worden.

Advertentie via Ster.nl