De Russische basis Khmeimim in Syrië
NOS NieuwsAangepast

'Rebellen vernietigen zeven Russische vliegtuigen op basis in Syrië'

Zeker zeven Russische vliegtuigen zijn vernietigd door een granaataanval van rebellen op een militaire basis in Syrië. Dat meldt de Russische krant Kommersant op basis van twee 'militair-diplomatieke' bronnen. Het Russische ministerie van Defensie ontkent dat er toestellen zijn vernietigd op basis Khmeimim. Volgens het ministerie is er wel een aanval geweest waarbij twee militairen zijn omgekomen.

Volgens Kommersant zijn er vier SU24-bommenwerpers, twee SU35S-jachtvliegtuigen en een An-72-transportvliegtuig vernietigd. Ook een munitiedepot zou zijn opgeblazen. De aanval is volgens de krant uitgevoerd door moslimextremisten. Tien onderhoudsmonteurs zouden gewond zijn geraakt.

Als het klopt, is het een van de succesvolste aanvallen op de Russen sinds die in de herfst van 2015 besloten om actief deel te nemen aan de burgeroorlog in Syrië. Rusland steunt daarin het regime van president Assad.

Permanente bases

Vorige week, op 27 december, werd de basis op Khmeimim ook al aangevallen met raketten. Twee werden onderschept door Russisch afweergeschut en een derde week van zijn lijn af en kwam terecht ergens buiten de stad Jebla.

Vorige maand maakten de Russen bekend dat zij zich permanent zullen vestigen op de militaire bases Khmeimim en Tartous aan de Syrische kust. Dat was verrassend, aangezien president Poetin kort daarvoor had aangekondigd dat hij Ruslands militaire aanwezigheid in Syrië aanzienlijk zou terugschroeven.

Khmeimim is sinds 2015 in gebruik als militaire basis. De Russische basis in Tartous bestaat al sinds de jaren 70, maar werd officieel alleen gebruikt als haven waar Russische schepen voor reparaties kwamen of konden bunkeren. Sinds vorig jaar doet de haven ook officieel dienst als militaire basis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl