Kinderen zoeken de warmte op in deze wasserette
NOS Nieuws

Weg van de kou, dakloze Parijse kinderen warmen zich op in droogtrommels

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

De foto spreekt boekdelen: drie paar benen steken uit wasmachines. Hoofden zijn niet te zien. De lichamen verdwijnen voor de helft in de droogtrommels, ergens in het noorden van Parijs.

"Het zijn kinderen die op straat leven. Ze zoeken de warmte in een wasserij", schreef @infernale75 kort geleden bij de foto die zij zelf met haar smartphone nam en op social media plaatste.

Ophef was al snel het gevolg. Vrijwilligers startten inzamelingsacties voor de dakloze jongeren. Franse media begonnen te schrijven over de situatie op straat. En politici kregen de vraag: waarom moeten kinderen in Parijs zich opwarmen in een wasmachine?

Gevaar

"Het gaat om een groep van zo'n 25 jongeren", zegt wethouder Dominique Versini. En hulporganisatie Amesip laat weten: "Ze zijn 14 tot 25 jaar en komen meestal uit Marokko."

"De kinderen zelf lopen gevaar, maar ze vormen ook een gevaar voor de openbare veiligheid", aldus de politie. En minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb zegt: "Sommigen van de jongeren zijn extreem gewelddadig."

Drank en drugs

De jongeren leven al bijna twee jaar op straat in het noorden van Parijs. Hulp accepteren ze nauwelijks. Ze slapen vaak in parken, ze drinken en gebruiken drugs of snuiven lijm. Diefstal is voor de meesten de enige bron van inkomsten.

De afgelopen maanden is herhaaldelijk overleg geweest tussen de autoriteiten en hulpverleners over deze groep jongeren. Sinds begin deze maand is opvang geregeld. "De eerste nacht kwamen daar 3 à 4 van de jongeren binnen", zegt wethouder Versini.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl