President Erdogan
Aangepast

'Verbetering banden Nederland Turkije in beider belang'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat hij de relatie met Nederland en Duitsland wil herstellen.

In een gesprek met Turkse journalisten zei Erdogan in de afgelopen weken "bevredigende" signalen te hebben opgevangen, onder andere van premier Mark Rutte, die wijzen op de wil om de moeizame verhouding weer te verbeteren. "Natuurlijk hopen we op goede banden met de Europese Unie en de EU-lidstaten", benadrukte Erdogan.

'Verbetering banden Nederland Turkije in beider belang'

Ik dacht destijds dat Nederland in de val trapte die Erdogan had opgesteld.

Joost Lagendijk, Turkije-kenner

"Hier spelen vooral de belangrijke economische banden tussen beide landen een rol", zegt Joost Lagendijk, publicist, voorheen hoogleraar in Turkije en oud-Europarlementariër voor GroenLinks. Hij mag sinds september 2016 Turkije niet meer in.

"Dat heeft niets met de diplomatieke situatie te maken, maar hing samen met de coup en verdenkingen van sympathie voor de Turkse geestelijke Fethullah Gülen die achter de couppoging van afgelopen zomer in Turkije zou zitten."

De relatie met Turkije werd dit jaar zwaar op de proef gesteld, nadat Den Haag Turkse politici had verboden om in Nederland bijeenkomsten met Turkse Nederlanders toe te spreken. In maart werd minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu geweerd en stuurde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya van Familiezaken terug naar Duitsland.

Het is een publiek geheim dat het niet goed gaat met de Turkse economie.

Joost Lagendijk, Turkije-kenner

Beide bewindslieden wilden in Nederland lobbyen voor een wijziging van de grondwet waardoor president Erdogan meer macht zou krijgen, een kwestie waarover in april een referendum in Turkije werd gehouden.

"Er wordt door beide landen al een tijdje achter de schermen gesproken. Aanhalen van de banden zal heel erg op woorden hangen", denkt Lagendijk, die zijn bedenkingen heeft over de manier waarop Nederland handelde.

"Ik dacht destijds dat Nederland in de val trapte die Erdogan had opgesteld. En dat Rutte handelde zoals hij deed vanwege angst voor verkiezingswinst van PVV-leider Geert Wilders."

Rusland

Dat Turkije de banden aan wil halen met Nederland ziet Lagendijk als een positieve ontwikkeling. "Nederlandse bedrijven zijn grote investeerders in Turkije. Als wij weer een diplomatieke vertegenwoordiging hebben dan kunnen diplomaten dat faciliteren."

"We hoeven nog steeds niet enthousiast over Erdogan te zijn. Met de mensenrechten zal het ook niet ineens veel beter gaan. Maar Nederland heeft belang bij herstel van diplomatieke banden."

"Het is een publiek geheim dat het niet goed gaat met de Turkse economie, hoewel Erdogan dat ontkent", zegt Lagendijk. "Maar hij kan het aanhalen van banden ook goed gebruiken. Wij willen ook normaliseren om Erdogan en Turkije niet verder af te laten drijven richting Rusland. Er zijn zoveel raakvlakken en banden tussen beide landen dat verdere verslechtering van de relaties niet in beider belang zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl