Kinderen halen hun eigen kerstboom uit de grond
NOS NieuwsAangepast

Het Kerstbomenasiel redt je boom voor een tientje

  • Anne ter Rele

    redacteur Online

  • Anne ter Rele

    redacteur Online

Had je dit jaar eindelijk eens een kerstboom waarvan de naalden niet al voor Kerst zijn uitgevallen? Of een die mooi vol was, zonder kale plekken? Dan kun je je boom een tweede leven gunnen, bijvoorbeeld bij het Kerstbomenasiel in Leiden.

Sinds 2011 helpen vrijwilligers gebruikte kerstbomen daar de zomer door. Eind november kan de rechtmatige eigenaar zijn exemplaar voor een tientje weer ophalen. "Zo kunnen mensen hun boom meerdere jaren recyclen", vertelt Anne Marie van Dam van het asiel.

Dit jaar gingen zo'n 150 bomen terug naar hun eerste eigenaar. "Het grootste deel daarvan is eerder langsgebracht door mensen uit de buurt", vertelt Van Dam. "Na de feestdagen leveren mensen hun boom bij ons in. Vaak zijn dat ouders met kinderen, of oudere stellen. Als ze willen, mogen ze hem zelf in de grond zetten."

Weesbomen

De rest van de bomen is door vrijwilligers gered van de ondergang. "Dat zijn onze 'weesbomen', die we zelf van straat hebben geplukt. Als ze gezond genoeg zijn, nemen we ze mee en planten we ze in onze tuin." Door het jaar heen houden de vrijwilligers het gras rondom de bomen kort. "En we geven ze water als dat nodig is", voegt Van Dam toe.

Een jaar later is het zover: de eigenaar levert zijn nummertje in en mag de boom ophalen. Dat is altijd spannend, vertelt ze. "We weten niet hoe de bomen er na een jaar uitzien. Sommige krijgen een apart model, zoals een heel lange nek, of een uitgedund midden."

Het Kerstbomenasiel in Leiden

Als mensen niet tevreden zijn met hun boom, mogen ze altijd een weesboom uitzoeken. "Maar de meesten zijn erg gehecht aan hun persoonlijke exemplaar. Vaak willen ze per se hun eigen boom terug, ook als die eigenlijk niet meer mooi is. Soms krijgt een boom zelfs een naam: Herman of Fred bijvoorbeeld."

Niet alle bomen overleven de zomer. "Dit jaar heeft 70 procent het gered, vorig jaar 80. Bomen die bij aankoop goed fris zijn, met een grote wortel, doen het vaak beter. En kleine bomen hebben een grote overlevingskans. De Nordmannspar, die veel mensen thuis hebben staan, doet het bij ons heel slecht."

Slechtnieuwsgesprek

Soms moet Van Dam daarom een 'slechtnieuwsgesprek' voeren. "Aan de boom moeten wortels zitten om hem te kunnen planten. Een klein kluitje is niet genoeg. Ook als de boom te weinig water heeft gekregen, kunnen we hem niet meer redden."

Een kerstboom wordt uit de grond gehaald

Wat moet je doen als je je boom niet naar een asiel kunt brengen en hem in je eigen tuin wil bewaren? "Het begint bij de aankoop van een gezonde boom, met glanzende naalden", vertelt Van Dam. "Bewaar je boom koel en vochtig: zet hem niet op de vloerverwarming of naast de centrale verwarming. En laat hem acclimatiseren als je hem buiten plant. Bij ons staan de bomen eerst ook een dag in de gang."

Ook Van Dam heeft haar boom dit jaar uit het Kerstbomenasiel gehaald. "Ik vond mijn eigen boom niet zo mooi meer, dus heb een weesboom gekozen." Als de boom, die overigens naamloos is, een jaartje was blijven staan, had ze hem wellicht in 2018 weer uit de grond gehaald. "Maar helaas. Iemand anders werd verliefd op mijn boom en heeft hem meegenomen."

Waarom hebben we een kerstboom in huis?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl