Paus Franciscus tijdens zijn kersttoespraak
NOS NieuwsAangepast

Paus staat in kersttoespraak stil bij kinderen in nood

Paus Franciscus heeft in zijn traditionele kersttoespraak aandacht gevraagd voor het lot van kinderen die worden getroffen door oorlog en armoede. In deze kinderen herkent hij het lot van het kind Jezus.

Op een zonovergoten Sint-Pietersplein in Vaticaanstad noemde hij gebieden en omstandigheden waarin kinderen het slachtoffer zijn. Hij sprak onder meer over werkloosheid, het conflict tussen Israël en de Palestijnen, Syrië, Irak, Jemen, Myanmar en delen van Afrika.

"In deze wereld waar de wind van de oorlog waait, nodigt kerst ons uit om te focussen op het kind. En voor wie, net als voor Jezus, geen plek is in de herberg", zei de Paus.

'We zien Jezus in de vele kinderen die gedwongen zijn hun land te verlaten'

Franciscus stond ook stil bij het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Hij pleitte voor een onderling overeengekomen tweestatenoplossing en hij prees iedereen die zich in het gebied inzet voor vrede en veiligheid.

Hij sprak ook over zijn recente bezoek aan Myanmar en Bangladesh en de de situatie van de moslimminderheid, de Rohingya. Hij hoopt dat de internationale gemeenschap zich voor hen inzet. "Jezus kent de pijn van het niet welkom zijn. Moge de harten niet gesloten zijn, zoals de huizen dat waren in Bethlehem."

Aan het einde van zijn toespraak sprak Franciscus het urbi en orbi uit: de pauselijke zegen voor de stad Rome en wereld. Daarna bedankte hij alle aanwezigen op het Sint-Pietersplein en iedereen die de toespraak op afstand volgde.

In de kerstnachtmis van gisteren vergeleek Franciscus de tocht van Jozef en Maria naar Bethlehem met de beproevingen die vluchtelingen vandaag meemaken. "Toen ze in Bethlehem aankwamen ontdekten ze dat niemand daar op hen zat te wachten. Toch werd in die stad, waar ze met de nek werden aangekeken, de vlam van Gods liefde ontstoken", zei Franciscus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl