De 10-jarige Amir
NOS NieuwsAangepast

Doodzieke Amir (10) te midden van zijn familie overleden

De 10-jarige ernstig zieke Amir Mouradi is overleden. Dat meldt de advocaat van zijn familie Joancy Breeveld op Twitter. Volgens het Dagblad van het Noorden overleed Amir op Kerstavond in aanwezigheid van zijn ouders, broertje en zus.

Amir was verstandelijk gehandicapt en leed aan een ongeneeslijke stofwisselingsziekte. In september werd hij uit huis geplaatst omdat hij in het azc Emmen, waar hij met zijn ouders woonden, niet voldoende specialistische zorg kon krijgen.

De ouders vochten het besluit aan bij de rechter, maar die steunde de kinderbescherming. De jongen mocht in oktober terug naar zijn ouders nadat zij een aangepaste woning hadden gevonden. Wel bleef hij onder toezicht staan.

Verlost

Advocaat Breeveld schrijft op Twitter dat Amir nu is "verlost uit zijn lijden en verlost van alle juridische processen en gerechtelijke dwalingen".

Het Afghaanse gezin is al zes jaar in Nederland. Vorig jaar augustus besloot staatssecretaris Dijkhoff dat het gezin van Amir vanwege zijn ziekte in Nederland mocht blijven.

Amir leed aan de erfelijke stofwisselingsziekte fucosidose. Daarbij raken hersenen, nieren, lever en hart in toenemende mate beschadigd, waardoor het kind niet goed groeit, niet goed kan bewegen en zich verstandelijk niet goed ontwikkelt. Kinderen die daarmee geboren worden, worden meestal niet oud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl