Eurocommissaris Timmermans kijkt naar zijn collega Vestager (archief)
NOS NieuwsAangepast

Europees politicus van het jaar: Puigdemont, Macron of toch Timmermans?

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

Thierry Baudet is in Nederland gekozen tot politicus van het jaar, maar wie is dat in Europa? Misschien is het wel Margrethe Vestager, de (bij ons relatief onbekende) Deense Eurocommissaris die overal ter wereld kartels aanpakt. De Franse president Emmanuel Macron kan eveneens aanspraak maken op de titel, met zijn verbouwingsplannen voor de Europese Unie. Of is het Frans Timmermans, die geen blad voor de mond neemt en de Polen op hun verantwoordelijkheid wijst?

Brussel houdt geen officiële verkiezing voor de Europees politicus van het jaar. Wij hebben ook geen stemming georganiseerd, maar wel onze correspondenten gevraagd om een opmerkelijk persoon uit hun land te bespreken. Zie het als nominaties.

Spanje: Carles Puigdemont

Zo denkt Rop Zoutberg aan Carles Puigdemont. De regiopresident die Catalonië ontvluchtte na het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid en nu al bijna twee maanden in Brussel bivakkeert.

Puigdemont noemde de Belgische hoofdstad 'hoofdstad van de EU' en hoopte er een dialoog aan te kunnen gaan, maar niemand van het EU-bestuur wilde met hem praten. Wel wist Puigdemont de publicitaire druk op de ketel te houden. Eerst kwamen de Catalaanse burgemeesters, daarna de Catalanen zelf die een gigantische betoging in de straten van de Belgische hoofdstad hielden.

Frankrijk: Emmanuel Macron

De nieuwe Franse president Macron wordt genoemd door correspondent Frank Renout. De jonge nieuwe heerser in het Élysée hield een gloedvol betoog over de toekomst van Europa. Een minister van Financiën moest er komen, een eigen begroting, veel meer defensiesamenwerking.

Met een bijna ongekende energie probeert Macron nu zijn plannen waar te maken. Bij Europese toppen geeft hij samen met de Duitse bondskanselier Merkel persconferenties om de Europese ambities te onderstrepen. Zijn populariteitscijfers zitten na een dip ook weer in de lift.

Denemarken: Margrethe Vestager

De vrouw van de boetes, superwoman, zo omschrijft Scandinavië-correspondent Rolien Créton de Deense Margrethe Vestager. En ook Macron is onder de indruk van de Eurocommissaris voor Mededinging die, zo lijkt het, aan de lopende band boetes oplegt aan grote bedrijven.

Macron ziet in haar de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, de opvolger van Jean-Claude Juncker. Aardig feitje: premier Birgitte Nyborg uit de hitserie Borgen is mede geïnspireerd op Vestager.

Nederland: Frans Timmermans

Veel Europeanen buiten Nederland zouden Frans Timmermans wellicht aandragen als kandidaat voor de titel Europees politicus van het jaar, denkt EU-correspondent Arjan Noorlander. Timmermans wordt in eigen land door sommigen verguisd, maar is geliefd in grote delen van Europa (duidelijk niet in Polen).

De Eurocommissaris doet het zo goed, dat premier Rutte vooralsnog geen aandrang heeft om over twee jaar, als Timmermans' termijn is afgelopen, met een andere kandidaat op de proppen te komen.

Italië: Marco Minniti

Italië-correspondent Mustafa Marghadi denkt aan de stille, relatief onbekende minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti. Hoe hij het heeft gedaan weet niemand, maar hij zorgde er met slimme deals met Libië wel voor dat de migrantenstroom vanuit dat land redelijk is opgedroogd.

De geruchten zeggen dat Minniti daar veel geld voor heeft betaald, maar de Italianen houden van hem.

De Duitsers en Britten verzaken

De Europeaan van het jaar komt in ieder geval niet uit Duitsland. Correspondent Judith van de Hulsbeek zegt dat Angela Merkel, die veelvuldig tot machtigste politicus van de wereld is uitgeroepen, is veranderd in een onmachtige bondskanselier.

Merkel ziet dat Macron de Europese agenda zet, maar vooral dat ze voorlopig niet kan volgen, doordat de onderhandelingen over een nieuwe coalitie nog maar net zijn begonnen en nog maanden gaan duren.

En ook in Groot-Brittannië blinken de leiders dit jaar niet uit door leiderschap. Tim de Wit in Londen heeft het over het jaar van de miscalculatie. Verkiezingen die niet worden gewonnen, terwijl dat wel in de lijn der verwachting lag. Politieke tegenstanders die op hun beurt, zoals Boris Johnson, ook de ene blunder na de andere maken.

Uiteindelijk blijft Theresa May gewoon in het zadel. "Weak, but stable", zegt De Wit. Ook voor komend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl