NOS NieuwsAangepast

Topdrukte in winkels, kerststress voor sommigen nu al op hoogtepunt

Drukte in winkels voor Kerst

Nog even snel de laatste cadeautjes kopen of de ingrediënten voor het kerstmaal in huis halen. 23 december is in de winkels traditioneel een van de drukste dagen van het jaar.

Vandaag was dat niet anders, zeker omdat in sommige plaatsen de winkels de komende drie dagen gesloten zijn. Het leidde tot volle winkelstraten, lange rijen voor de kassa's én grappen op sociale media.

Tussen 14.30 en 15.00 uur werd een pinrecord verbroken. Nog nooit betaalden zo veel klanten tegelijk met hun pasje: 567 keer per seconde. Gisteren werd met 18,2 miljoen transacties al het pinrecord op één dag gebroken.

Hier en daar verliep de dag niet helemaal vlekkeloos. Sommige klanten van Albert Heijn in het Gooi troffen in de vers-schappen een vervelende mededeling aan.

  • Merel Akkerman / NOS
    Problemen bij een filiaal van Albert Heijn
  • Martine van de Vrede / NOS
    Weinig tot geen kip in deze AH-supermarkt
  • Martine van de Vrede / NOS
    En ook nauwelijks vis

Volgens AH kampten zo'n 25 filialen inderdaad met leveringsproblemen. Voor een groot deel zijn die problemen vandaag al opgelost en anders gebeurt dat morgen, belooft de grootste supermarktketen van het land.

Overigens hoefde lang niet iedereen zich vandaag in de kerstdrukte te storten. Steeds meer mensen laten hun online bestelde boodschappen thuisbezorgen. En dat merken ze bij die andere grote supermarktketen van Nederland, Jumbo. De online-omzet verdubbelt daar elk jaar.

Kerstkransen, garnalen, slagroom, stollen en ijstaart. Dat vliegt er gewoon uit.

Paul de Visser, Jumbo

Op een dag als vandaag werken er zo'n 450 mensen in het landelijke distributiecentrum, waar dat op een normale drukke dag er maximaal 300 zijn, vertelt manager Paul de Visser. "Het is echt waanzinnig. Het is gewoon niet bij te houden hoe snel of het gaat."

De 'hardlopers' dit jaar? "Kerstkransen, garnalen, slagroom, kerststollen en ijstaart. Dat vliegt er gewoon uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl