Camiel Eurlings

Kamerleden dringen aan op vertrek Eurlings na mishandeling-uitspraken

Meerdere Kamerleden dringen aan op een vertrek van Camiel Eurlings als bestuurslid bij sportkoepel NOC*NSF. De Kamerleden zijn verbijsterd door zijn uitspraken over de mishandeling van zijn ex-vriendin.

De oud-minister verklaarde donderdag via zijn advocaat Knoops dat er in de media ten onrechte het beeld bestaat dat hij zijn vriendin zwaar heeft mishandeld. Het ging volgens de oud-minister echter om een eenvoudige mishandeling, ook omdat er geen blijvend letsel was. Ook wordt hem ten onrechte een strafblad toegeschreven, zegt Knoops.

In het AD reageren Kamerleden van D66, SP en GroenLinks verbolgen op de verklaring van de sportbestuurder. D66-Kamerlid Diertens licht haar mening toe in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens haar moet Eurlings de eer aan zichzelf houden. "Het was een ongelukkige verklaring van iemand die een voorbeeldfunctie heeft."

Gemengde gevoelens

ChristenUnie-leider Segers zei vandaag in Kamerbreed op NPO Radio 1 dat hij gemengde gevoelens heeft bij de verklaring van Eurlings. Volgens hem had de verklaring die door de advocaat van Eurlings naar buiten werd gebracht de strekking dat het wel meeviel.

Segers wil niet meedoen aan 'trial by media' en hij kent ook niet alle details. "Maar ik heb liever iemand die zegt dat hij een ongelooflijk stomme fout heeft gemaakt. Dan is er er ook ruimte voor vergeving en een nieuw begin en dat kan ook bij NOC*NSF zijn", zei de voorman van de regeringspartij.

Atletencommissie

De atletencommissie van NOC*NSF heeft Eurlings naar aanleiding van de kwestie een brief gestuurd. Wat daarin staat, wil de commissie niet zeggen. In een tweet zegt de commissie te staan voor "transparantie en een veilig sportklimaat".

Premier Rutte liet gisteren op zijn wekelijkse persconferentie weten "te begrijpen dat NOC*NSF met Eurlings in gesprek gaat".

Premier Rutte over Camiel Eurlings tijdens de wekelijkse persconferentie

Eurlings is als IOC-lid toegetreden tot het bestuur van NOC*NSF en kan daardoor niet door de nationale sportkoepel of Den Haag worden gedwongen op te stappen.

Mishandeling

Eurlings kreeg ondanks een schikking met het OM een Verklaring Omtrent het Gedrag, waardoor hij kon aanblijven als bestuurslid. NOC*NSF had hem volgens de Volkskrant eerder gevraagd zich terug te trekken, maar Eurlings weigerde. De sportkoepel wilde hem niet in het bestuur zolang zijn vriendin niet akkoord was met zijn straf. Eurlings was het hier niet mee eens, omdat hij zichzelf onschuldig achtte.

Niettemin trof hij afgelopen maart een vrijwillige schikking met het Openbaar Ministerie, waarmee hij geen schuld bekende. Hij werd ervan verdacht in 2015 in Valkenburg zijn ex-partner te hebben geslagen. Hij betaalde justitie een onbekend bedrag, verrichtte een werkstraf en hoefde niet voor de rechter te verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl