Pier 39 in San Francisco in oktober van dit jaar
NOS NieuwsAangepast

FBI pakt ex-marinier met plannen voor aanslag in San Francisco op

De FBI heeft een ex-marinier uit Modesto opgepakt die mogelijk van plan was om uit naam van IS op Eerste Kerstdag een aanslag te plegen op een toeristische pier in San Francisco. Bij een huiszoeking vrijdagochtend zijn wapens, een afscheidsbrief en zijn testament gevonden.

Islamitische Staat riep onlangs op om aanslagen uit te voeren rond Kerst. In documenten die de FBI bij de rechtbank heeft ingediend, staat dat de man wordt verdacht van het ondersteunen van een terroristische organisatie.

Materiaal voor pijpbom

Oud-marinier Everitt Aaron Jameson (26) deelde zijn plannen met een undercoveragent van de FBI van wie hij dacht dat die in contact stond met Islamitische Staat. Jameson zag de meestal drukke Pier 39 als een goede plek om een aanslag te plegen. Hij was bekend met de locatie en hoefde dus niet meer op verkenning te gaan. De pier is een van de trekpleisters van de stad, met veel restaurants, cafés en het stadsaquarium. Ook de zeeleeuwen zijn een populaire toeristische attractie.

Hij beschreef een plan waarbij een explosie mensen naar een bepaalde locatie zou drijven, waar Jameson makkelijk slachtoffers kon maken. Volgens de verdachte was Eerste Kerstdag de perfecte dag voor een aanslag. Een ontsnappingsplan was niet nodig, want Jameson was naar eigen zeggen klaar om te sterven.

De man wilde van de undercoveragent onder meer een automatisch wapen en materiaal voor het maken van een pijpbom kopen.

Ongelovigen

Eerder deze week zou hij volgens CBS News nog hebben getwijfeld of hij de aanslag wel moest doorzetten, maar tegen die tijd had de FBI genoeg bewijsmateriaal verzameld om een huiszoeking in zijn woning in Modesto uit te voeren.

Tijdens die huiszoeking verklaarde de man meerdere malen IS te steunen en blij te zijn als er een aanslag zou plaatsvinden. In een briefje dat de FBI vond, stond onder meer dat Abdallah Everett ibn Gordon een aanval op ongelovigen heeft uitgevoerd in de naam van de islam.

Als marinier rondde Jameson een scherpschutterstraining af. Hij moest het leger verlaten omdat hij had verzwegen dat hij in het verleden astmatische aanvallen had. Hij werkte nu als chauffeur op een bergingstruck. De man plaatste onlangs radicale jihadistische teksten op sociale media, waarbij hij onder meer de aanslag in New York ondersteunde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl