Puigdemont bij de persconferentie in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Puigdemont wil praten met premier Rajoy - als hij niet wordt gearresteerd

De Catalaanse leider Puigdemont zegt dat hij bereid is tot een gesprek met de Spaanse premier Rajoy als hij de garantie krijgt dat hij niet wordt gearresteerd. Ook als die garantie er niet komt, wil hij praten, maar dan wel in een ander EU-land.

De afgezette regiopresident deed zijn uitspraken op een persconferentie in Brussel, waar hij sinds oktober verblijft. Rajoy zei eerder dat Puigdemont wordt gearresteerd als hij terugkeert naar Catalonië.

Gisteren wonnen de partijen die voor onafhankelijkheid zijn de absolute meerderheid in het Catalaanse parlement. Rajoy had de vervroegde verkiezingen uitgeschreven nadat het Catalaanse parlement was ontbonden in reactie op de onafhankelijkheidsverklaring, eind oktober.

Gesprek met de winnaar

Rajoy gaat vooralsnog niet in op de uitnodiging van Puigdemont tot een gesprek. Hij vindt dat hij in gesprek moet gaan met de winnaar van de verkiezingen en dat is Ciudadanos, die net als de Partido Popular van Rajoy tegen afscheiding is. Wel zegt hij dat er gesproken kan worden met iedere partij, zolang de wet dat toestaat. Of dat betekent dat een gesprek met Puigdemont mogelijk is, is niet duidelijk.

Die vindt het tijd om de schade te herstellen die is ontstaan toen Rajoy zijn regering afzette, maar de premier lijkt weinig begrip te hebben voor zijn standpunt. "Het moest gebeuren. Het is bewust niet meteen gedaan toen de Catalaanse regering de wet brak. We waren erg voorzichtig en toen het uiteindelijk alsnog gebeurde, was dat met een ruim mandaat", zegt Rajoy.

Volgens Rajoy hebben de Catalaanse afscheidingsbewegingen minder steun dan voorheen, maar hij vindt dat de steun nog altijd groter is dan hij zou willen. "Een verkiezing is een nieuw begin. Ik vertrouw erop dat Catalonië dat nieuwe begin aangrijpt voor dialoog", zegt de premier. "Ik ben ook de premier van de inwoners van Catalonië." Hij sluit nieuwe algemene verkiezingen uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl