NOS Sport

Dopingbestrijders mogen meer samenwerken met douane

De Nederlandse dopingautoriteit krijgt meer armslag om gegevens op te vragen bij de douane. Dat staat in de beantwoording van vragen over de nieuwe dopingwet.

En dat is goed nieuws, vindt Herman Ram van de dopingautoriteit. "Tot nu toe krijgen we bijvoorbeeld wel een overzicht van het aantal dopinggerelateerde stoffen die in beslag zijn genomen, maar kan dat niet vervolgens gekoppeld worden aan een zaak. Het is goed dat er nu juridische drempels zijn weggenomen. "

Over de nieuwe dopingwet, officieel wet uitvoering antidopingbeleid geheten, wordt al zeven jaar gesteggeld. In april besliste de Tweede Kamer dat de ontwerpwet, waarop veel kritiek was gekomen, controversieel werd verklaard. Daardoor kon de wet pas in behandeling worden genomen nadat er een nieuwe regering was aangetreden.

De wet regelt de wettelijke basis waarop de Dopingautoriteit zijn werk kan doen. Het gaat dus niet over wel of niet strafbaar stellen van doping zelf.

Meer uitwisseling

In de beantwoording van de vragen staat te lezen dat na invoering van de wet samenwerking tussen de Dopingautoriteit en instanties als de douane, NVWA en de IGZ makkelijker wordt. Zo kunnen er meer en relevantere gegevens uitgewisseld worden. Samenwerking met de douane is in het buitenland vaak wel al wettelijk geregeld.

Ram: "Hoe het er precies gaat uitzien, is nu nog niet te zeggen. Daarover moeten we nog in gesprek. Maar dat er nu een basis ligt is winst."

De nieuwe wet moet nog wel door de Tweede Kamer goedgekeurd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl