Een kip op een van de boerderijen die gefilmd werden
NOS NieuwsAangepast

Schokkende beelden kippenstallen: 'Afschuwelijk, maar hoort erbij'

Stapels dode kippen op de stalvloer, kreupele kippen en kippen die vrijwel kaal zijn. De dieren zijn te zien in een filmpje dat actiegroep Ongehoord heeft gepubliceerd. De dierenactivisten willen naar eigen zeggen de grote problemen in de pluimveehouderij aan het licht brengen.

"Wat boeren zelf laten zien, klopt niet", zegt woordvoerder Johan Boonstra. "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 8 tot 15 procent van de leghennen sterft, maar bij inspecties en open dagen zijn geen zieke, dode of kale dieren te zien." De actievoerders filmden daarom 's nachts bij negen verschillende kippenboerderijen, zonder dat de boeren dat wisten.

'Gemanipuleerde beelden'

Onder de bedrijven waar is gefilmd zijn boerderijen met een Beter Leven-keurmerk, een diervriendelijke Rondeel-stal en pluimveehouderijen van bestuursleden van brancheorganisatie LTO Nederland. Boonstra: "Op papier allemaal bedrijven waar het goed voor elkaar zou moeten zijn." Volgens de dierenactivisten zijn bij elk bedrijf misstanden aangetroffen.

Dode kippen op de stalvloer, kreupele kippen en kippen die kaal zijn

De boeren in kwestie hebben kritiek op de actie van Ongehoord. De actiegroep filmde in het verleden ook zonder toestemming bij varkensbedrijven en nertsenhouderijen. Boeren zeiden toen dat de beelden waren gemanipuleerd en vonden dat de filmpjes een verkeerd beeld schetsten.

Ook dit keer zou er met de beelden zijn gerommeld. "Ik vind het crimineel hoe deze club te werk is gegaan", zegt Eric Hubers, pluimveehouder en voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij bij LTO. "Er is 's nachts ingebroken in stallen en de kippen zijn daarbij geschrokken van het licht van de camera."

Daarnaast zouden de makers voor het filmpje met dode kippen hebben gesleept. "Het zou niet de eerste keer zijn dat er dode dieren uit de ton met kadavers worden gehaald."

Ziekte en sterfte

In de stallen van Hubers lopen meer dan 10.000 kippen. Dan is er altijd wel een dier te vinden waar iets aan mankeert, zegt hij. "Bij het houden van dieren zul je altijd te maken hebben met ziekte en sterfte."

De Dierenbescherming onderschrijft dat. "De beelden zijn afschuwelijk, maar dit hoort nu eenmaal bij de massale pluimveehouderij. Als er 's nachts wordt gefilmd kunnen er zieke en dode dieren in de stal liggen die nog niet zijn gezien door de boer."

Wij weten dat het bij veel pluimveehouderijen geen hemel op aarde is voor kippen.

Dierenbescherming

Actiegroep Ongehoord noemt de beschuldigingen van manipulatie "goedkoop" en "absurdistisch". De actievoerders zien ook dat de zieke en dode kippen bij de massale pluimveehouderij horen en vragen daarom om actie. "Als consumenten minder of geen eieren meer eten, is het ook niet nodig om op deze manier kippen te houden."

Beter leven door keurmerk

De Dierenbescherming is het daar mee eens, maar noemt dat voor nu onrealistisch. De organisatie wijst op de verschillen tussen de boerderijen waar is gefilmd. De meest schrijnende beelden - van stapels dode kippen met witte veren - zouden zijn gemaakt op zogeheten kooibedrijven, die geen Beter Leven-keurmerk hebben van de Dierenbescherming.

"Wij weten dat het bij veel pluimveehouderijen geen hemel op aarde is voor kippen, maar het is er wel degelijk beter gesteld dan bij bedrijven zonder een Beter Leven-keurmerk", zegt een woordvoerder. "Het zou jammer zijn als mensen nu concluderen dat onze maatregelen helemaal niet werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl